Waarom een aanvullende verzekering nemen?

Wanneer je met de auto de weg op wil, ben je verplicht om een BA-verzekering af te sluiten. Je kan je BA uitbreiden met een mini omnium, om bijvoorbeeld ook verzekerd te zijn tegen diefstal, of een full omnium die ook de stoffelijke schade aan je eigen auto verzekert. Wil je ervoor zorgen dat je verzekeraar zoveel mogelijk tussenkomt bij schade, dan is het zeker geen slecht idee om te overwegen je polis uit te breiden met één of meerdere aanvullende verzekeringen. Zo bespaar je je heel wat hoofdbrekens.

Rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor de administratieve en gerechtskosten verbonden aan een conflict dat voortvloeit uit een schade in je autoverzekering. De rechtsbijstandverzekeraar informeert je over je rechten, ongeacht wie de schade aan de auto heeft veroorzaakt. Je hebt de vrije keuze van advocaat en/of expert. Ook wanneer je bijvoorbeeld niet akkoord bent met het bedrag van de schade dat bepaald is door de expert van de verzekeraar, kan je beroep doen op de rechtsbijstandverzekering. Deze vergoedt dan (een deel van) de kosten van de tegenexpertise.

Je kan zowel in binnen- als buitenland rekenen op de rechtsbijstand van je autoverzekering. Een aanrijding met een buitenlandse auto is hier het perfecte voorbeeld van.

Een auto met Spaanse nummerplaat rijdt achteruit tegen de bumper van je auto met een ferme deuk als gevolg. Zonder rechtsbijstandverzekering zal je zelf contact moeten opnemen met de BA-verzekeraar van de Spanjaard. Heb je een rechtsbijstandverzekering, dan kan je deze inschakelen om de schade met de buitenlandse verzekeraar te regelen.

Bestuurdersverzekering

De bestuurdersverzekering vergoedt alle medische kosten (na aftrek van de tussenkomst van het ziekenfonds) van de bestuurder, ten gevolge van het ongeval waarbij hij zelf in fout is. Ook de gevolgen die verbonden zijn aan een lichamelijk letsel van een verkeersongeval zijn verzekerd. Afhankelijk van de bepalingen in de polis worden de kosten zoals revalidatie, blijvende invaliditeit, inkomensverlies, thuishulp enz. vergoed. Indien de bestuurder overlijdt ten gevolge van het ongeval, ontvangen zijn ergenamen een uitkering. Dit kan een forfaitair bedrag zijn of een uitkering gebaseerd op het inkomen van de overledene en zijn leeftijd.

Bijstandsverzekering

Niets zo vervelend als langs de kant van de weg staan met een kapotte auto. Met een bijstandverzekering wordt je wagen ter plaatse gerepareerd of naar de dichtstbijzijnde garage gesleept. Meestal zorgt de bijstandverzekering er ook voor dat jij en je passagiers thuis geraken.

Niet elke bijstandverzekering biedt hetzelfde. Sommige bijstandverzekeraars komen enkel tussen na een ongeval en niet bij pech. Sommige voorzien een vervangwagen of medische bijstand. Sommige bijstandverzekeringen gelden enkel in België, andere in Europa of wereldwijd. Kijk dus goed de algemene voorwaarden na en vraag je verzekeraar om je bijstandverzekering uit te breiden indien nodig.