Waarom kiezen voor een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering nemen als aanvullende verzekering is een heel verstandige keuze. Deze aanvullende verzekering vergoedt de administratieve en gerechtskosten verbonden aan een conflict dat voortvloeit uit een schade in je autoverzekering. De rechtsbijstandverzekeraar informeert je over je rechten, ongeacht wie de schade aan de auto heeft veroorzaakt. Ook wanneer je bijvoorbeeld niet akkoord bent met het bedrag van de schade dat bepaald is door de expert van de verzekeraar, kan je beroep doen op je rechtsbijstandverzekering. Deze vergoedt dan (een deel van) de kosten van de tegenexpertise. We geven je hieronder een voorbeeld.

Marie is het slachtoffer van een auto ongeluk. Haar auto werd langs achter aangereden door de auto van Peter. De verzekeraar van Peter erkent Peters aansprakelijkheid voor het ongeval. Na het ongeval krijgt Marie gezondheidsklachten gaande  van zware hoofdpijn tot chronische spierpijnen. Volgens haar zijn de klachten een gevolg van het ongeval. De verzekeraar van Peter vindt dat het verband tussen de klachten en het ongeval onvoldoende is vastgesteld. Indien Marie een rechtsbijstandsverzekering heeft genomen als aanvulling op haar autoverzekering, kan ze hierop beroep doen om een medisch expert te laten aanstellen om het verband tussen ongeval en gezondheidsklachten te bewijzen. Indien het op een rechtszaak zou uitdraaien, kan Marie ook de kosten van haar advocaat en de gerechtskosten, volgens de voorwaarden bepaald in de polis, laten vergoeden door haar rechtsbijstandsverzekering.

Een conflict? Rechtsbijstand staat in voor de gerechtskosten

Komt het tot een conflict met de tegenpartij? Je rechtsbijstandverzekeraar zal je rechten verdedigen en in eerste instantie proberen tot een minnelijke schikking te komen. Wordt er toch een gerechtelijke procedure opgestart? De verzekeraar regelt alle administratieve en juridische beslommeringen. Daarnaast vergoedt de verzekering de procedurekosten en de erelonen van advocaten en experten. Zelfs wanneer je de zaak verliest, ben je gerust dat de rechtsbijstandverzekering de gerechtskosten van de tegenpartij betaalt.

Wat wordt niet vergoed?

  • Wat niet wordt vergoed, is de kost van de schade. Daarvoor kan je rekenen op het type dekking van je autoverzekering. 
  • Een rechtsbijstandverzekering komt niet tussen in het betalen van boetes, maar kan je wel bij de juridische betwisting bijstaan.
    Je hebt bijvoorbeeld een boete gekregen voor roekeloos rijgedrag, maar je kon onmogelijk op dat moment achter het stuur zitten. Je was namelijk aan het werk. Voor dit soort betwistingen kan je de rechtsbijstandverzekeraar aanspreken om je te verdedigen. 
  • In vele gevallen treedt de verzekeraar pas naar voor bij een betwisting vanaf een bepaald bedrag. Daarnaast kan ook een maximum zijn bepaald. Informeer je over deze minimum- en maximumbedragen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Rechtsbijstand in het buitenland

Heb je een schadegeval in het buitenland? De wetten kunnen verschillend zijn. Daarom is het handig dat je de rechtsbijstandverzekeraar kunt contacteren. Het gaat hierbij wel om de landen waar de BA-verzekering geldig is. Deze staan vermeld op je groene kaart.* Vind hier meer info omtrent het afsluiten via Independer