Wanneer je caravan of aanhangwagen laten verzekeren?

Afhankelijk van het gewicht van je aanhangwagen of caravan kunnen er andere regels gelden:

​Aanhangwagen en caravan ≤ 750 kg

Zolang je caravan of aanhangwagen het gewicht van 750 kg niet overschrijdt, is het niet verplicht om een aparte verzekering af te sluiten. Je hoeft je aanhangwagen of caravan ook niet in te schrijven bij de DIV. Het is voldoende om een duplicaat van je nummerplaat op je caravan of aanhangwagen te monteren. Je moet het gebruik wel nog steeds vermelden aan je verzekeraar om verhaal te vermijden.

Maak je schade aan een ander voertuig terwijl je caravan of aanhangwagen losgekoppeld is? Dan zal de schade aan het ander voertuig enkel vergoed worden als je een aparte aanhangwagen- of caravanverzekering hebt afgesloten. Voor eigen materiële schade is dit ook het geval. Volgend voorbeeld illustreert dit.

Kelly en Sam trekken er een weekendje op uit met de caravan. Eenmaal aangekomen op de camping koppelen ze hun caravan los van hun wagen. De kampeerweide is op een helling gelegen. Kelly en Sam zijn even onoplettend en hun caravan rolt van de helling tegen een geparkeerde auto. Zowel hun caravan als de auto hebben schade opgelopen. Kelly panikeert, maar Sam stelt haar gerust: “ geen zorgen, ik heb een caravanverzekering afgesloten voor we vertrokken.” Kelly springt een gat in de lucht. Oef nu zal de verzekeraar zowel hun eigen schade als de schade aan de tegenpartij vergoeden.

Aanhangwagen of caravan ≥ 750 kg

Voor alle type aanhangwagens en caravans van meer dan 750 kg geldt de verplichting om een aparte verzekering af te sluiten en deze in te schrijven bij de DIV.

Wanneer caravan of aanhangwagen eigen kenteken?

Aanhangwagens en caravans die meer dan 750 kg wegen moet je inschrijven bij de DIV (Dienst Inschrijvingen Voertuigen). Op die manier wordt er een apart kentekenbewijs (=inschrijvingsbewijs) en een aparte nummerplaat aangemaakt die je kan bevestigen aan het voertuig. Hoe schrijf je jouw caravan of aanhangwagen in? Je vindt het formulier ‘Aanvraag tot Inschrijving’ bij de officiële verkoper van je caravan of aanhangwagen,uw verzekeraar of DIV. Je ontvang ook een apart verzekeringsbewijs.

Wanneer caravan of aanhangwagen keuren?

Het keuringsbewijs is enkel noodzakelijk voor caravans of hangwagens van meer dan 750 kg. Je laat hem voor de eerste keer keuren zodra de inschrijving bij de DIV compleet is. Daarna is een jaarlijkse technische keuring verplicht. Je moet dezelfde documenten en accessoires meenemen als bij een gewone autokeuring.

Tip: Een identificatieplaat is een van de onderdelen die je verplicht aanbrengt op de aanhangwagen of caravan. De identificatieplaat moet gemakkelijk te bereiken zijn.

Welke caravan mag ik aan mijn wagen bevestigen?

Op een veilige manier een caravan of aanhangwagen met bagage voorttrekken doe je door het maximum geremde trekgewicht niet te overschrijden (technisch toelaatbaar maximum massa). Dit staat vermeld op je kentekenbewijs. Iedere bestuurder met een B-rijbewijs mag in totaal (gewicht auto + caravan/ aanhangwagen) 3500 kg voorttrekken.* Vind hier meer info omtrent het afsluiten via Independer