Wanneer ben ik verzekerd?

Je stapt ’s morgens blij gemutst de deur uit op weg naar je werk, en daar waar je gisteren je auto geparkeerd hebt, is nu een lege plek. Je auto werd gestolen! Wat nu? Het eerste wat je moet doen is aangifte van de diefstal doen bij de politie. Zij maken een pv op. Het pv heb je nodig om de diefstal te melden bij je verzekeraar.

Om beroep te kunnen doen op een schadevergoeding van de verzekeraar, heb je een mini of full omnium verzekering nodig. Om te bepalen waar je juist recht op hebt, kijk je best de polisvoorwaarden van je autoverzekering na.

Wanneer word ik vergoed?

Verzekeraars handelen de diefstal van je auto niet meteen af. Er geldt namelijk een wachttijd van 30 dagen. Om deze wachttijd te overbruggen, voorzien veel verzekeraars in hun polis het recht op een vervangwagen gedurende deze periode. Wordt je wagen binnen de 30 dagen teruggevonden, dan vergoedt de verzekeraar de eventuele schade aan je auto. Indien je wagen niet teruggevonden wordt binnen deze periode, keert de verzekeraar een schadevergoeding uit op basis van de voorwaarden van je polis. Wordt je auto na 30 dagen alsnog teruggevonden, heb je de keuze om de wagen terug te krijgen na terugbetaling van de uitgekeerde schadevergoeding, of om de auto over te laten aan de verzekeraar, die hem dan zal verkopen.

Wat moet ik doen om vergoed te worden?

Om vergoed te worden door de verzekeraar is het ook van belang dat je kan aantonen dat je er alles aan gedaan hebt om de diefstal te voorkomen. Heb je de auto niet op slot gedaan, of lagen de sleutels nog in de auto? De verzekeraar zal in dit geval geen schade vergoeden. Voldoet het alarmsysteem van de auto niet aan de voorwaarden opgelegd door de verzekeraar? Dit kan voor de verzekeraar een reden zijn om een tussenkomst te weigeren. Kijk dus zeker je polis goed na!

Hoe kan ik een diefstal voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen! We geven je hieronder enkele tips om autodieven te slim af te zijn.

  • ​Leg geen waardevolle voorwerpen zichtbaar in je auto. Leg bijvoorbeeld je laptop in de afgesloten koffer van je auto, maar nog beter, laat deze niet achter in je auto;
  • ​Laat je gps niet in de auto liggen en verwijder de gps-houder van je voorruit;
  • ​Doe je wagen steeds op slot en laat je sleutel nooit in het contact zitten;
  • ​Laat je handschoenenkastje open, zodat het meteen duidelijk is dat er geen waardevolle voorwerpen in liggen;
  • ​Parkeer je auto liever niet op een donkere, afgelegen plek, maar doe dat zoveel mogelijk in een goed verlichte, veel gebruikte parking. Heb je thuis een garage? Parkeer je auto dan zeker binnen en sluit je garage goed af;
  • ​Indien je wagen geen alarmsysteem heeft, overweeg dan om er één te laten installeren. Contacteer je verzekeraar om te weten welk systeem voldoende is voor jouw type auto.
    Verlies je een autosleutel, bestel een nieuwe of doe een aangifte. Bij diefstal vragen de meeste verzekeraars om al je sleutels voor te leggen.