Wat is een Car-Pass?

Elke particulier of handelaar die sinds 1 december 2006 een wagen wil doorverkopen aan een particulier, is verplicht om aan de koper een Car-Pass af te leveren. Dit document geeft een chronologisch overzicht van de kilometerstanden van de wagen op verschillende momenten.

De Car-Pass wordt afgeleverd door de VZW Car-Pass, opgericht door Febiac, Federauto en de 10 erkende bedrijven voor technische controle. De overheid heeft de Car-Pass in het leven geroepen om geknoei met kilometerstanden tegen te gaan.

Wanneer je met je auto naar de garage gaat, of je laat hem keuren, dan geeft de garage of het keuringsstation aan de hand van het chassisnummer van je wagen, de kilometerstand door in de database van Car-Pass.

De bevoegdheid en controle van Car-Pass zijn in handen van de Federale Overheidsdienst Economie.

Bij verkoop van de wagen mag de Car-Pass maximaal 2 maanden oud zijn. Verkoop je je wagen aan een professionele handelaar dan heb je geen Car-Pass nodig.

Hoe kom ik aan mijn Car-Pass?

Wanneer je je auto laat keuren voor verkoop, zal de inspecteur van de technische controle de kilometerstand noteren en deze vermelden op de Car-Pass. De kostprijs van deze Car-Pass is 7,50 euro. Staan er minder dan 4 kilometerstanden op de kaart? Dan is de Car-Pass gratis. 

Een professionele handelaar kan de Car-Pass online aanvragen via de website van de VZW.

Wat als ik mijn wagen in het buitenland aankoop?

In Nederland wordt de centrale databank met kilometerstanden beheerd door RDW. Car-Pass vraagt de kilometerstand op bij RDW en vermeldt deze op de Car-Pass.

Wanneer je auto uit een ander land geïmporteerd wordt, vraagt Car-Pass de kilometerstand op bij de autoconstructeur. De meeste autoconstructeurs beschikken over een centrale database waarin de merkdealers uit binnen- en buitenland de kilometerstanden noteren. Sinds 1 januari 2020 zijn fabrikanten en invoerders verplicht om de kilometerstanden uit hun database aan Car-Pass mee te delen.