Nummerplaat aanvragen

​Is het de eerste keer dat je een auto koopt?

Als je een nieuwe auto aankoopt krijg je de aanvraag tot inschrijving, het roze formulier in de volksmond, overhandigd door de autodealer.

Als je een tweedehands auto aankoopt, zal de (particuliere) verkoper het roze formulier bezorgen. De verkoper van een tweedehands auto heeft, bij de tweedehandskeuring (autokeuring) de wagen laten keuren voor verkoop.

​Let op...

De inschrijvingsaanvraag is slechts twee maanden geldig. Controleer de geldigheid van de stempel op het roze formulier, die is aangebracht door de autokeuring. Indien de stempel niet meer geldig is, dan moet de auto opnieuw gekeurd worden.

De inschrijvingsaanvraag moet, correct ingevuld, aan de verzekeraar of verzekeringsmakelaar bezorgd worden. Deze doet voor jou de aanvraag via WebDIV. Na goedkeuring van de aanvraag door DIV, worden je nummerplaat en inschrijvingsbewijs naar jou verzonden. Als je al een nummerplaat hebt, zal je enkel een inschrijvingsbewijs ontvangen en kan je jouw oude nummerplaat behouden.

De prijs van een nummerplaat met inschrijvingsbewijs is €30. Als je al een nummerplaat hebt, kost het nieuwe inschrijvingsbewijs €26.

​Let op...

Ga je je nummerplaat en inschrijvingsbewijs ophalen in een postkantoor, dan kan je enkel betalen via Bancontact. Wordt alles bij jou thuis afgeleverd, dan moet je cash aan de postbode betalen. 

Het is heel belangrijk dat het document goed leesbaar is. Schrijf daarom de tekst in drukletters. Maak je een foutje tijdens het invullen van je inschrijvingsaanvraag? Foute informatie of het doorhalen van tekst wordt niet aanvaard. Je zal in dat geval een nieuwe aanvraag moeten doen.

Is de inschrijving van mijn voertuig verplicht?

Moet je een autoverzekering afsluiten en een inschrijvingsbewijs hebben als je lange tijd in de straat stil staat? Ja, want zodra je auto zich op de openbare weg bevindt, ook als hij in de straat geparkeerd is, moet je een autoverzekering en een inschrijvingsbewijs hebben.

Je voertuig niet inschrijven behoort tot overtredingen van de tweede graad. De politie kan bij controle tot een onmiddellijke inning van €116 overgaan. Een politierechter kan nog zwaardere boetes toekennen van €160 tot €2.000 of zelfs een rijverbod opleggen van acht dagen tot vijf jaar.

Niet langer een auto

Heeft iemand jouw auto overgekocht? Zodra de tweedehands auto wordt ingeschreven op naam van de nieuwe eigenaar ontvang jij een bericht van uitwissing uit het inschrijvingsrepertorium. De datum gaat in op het moment van aanvraag tot inschrijving de wagen door de nieuwe eigenaar. Vanaf dan heb jij vier maanden de tijd om:

  • ​Je nummerplaat te schrappen. 
  • Een ander voertuig in te schrijven op deze nummerplaat. 

Heb je geen auto meer en ben je ook niet van plan om nog een nieuwe aan te schaffen? Laat je nummerplaat dan schrappen (autoverzekering opzeggen). Je geeft je nummerplaat af in een kantoor van Bpost. De nummerplaten worden dagelijks door DIV opgehaald. Binnen de week ontvang je normaal gezien het bericht van schrapping.

Vergeet ook je verzekeraar niet te verwittigen van de schrapping van de nummerplaat. Je zal immers het niet verbruikte premiedeel terugbetaald krijgen.

Ik verander van adres: moet ik mijn auto opnieuw inschrijven?

Ga je verhuizen? Een adreswijziging moet je doorgeven aan je verzekeraar, maar niet aan DIV. Wanneer je je laat inschrijven in je nieuwe woonplaats, vergeet dan zeker niet om je inschrijvingsbewijs mee te nemen. Na inschrijving in de nieuwe gemeente, zal deze ook het adres op je inschrijvingsbewijs aanpassen.