Waarom je nummerplaat laten schrappen?

Als je je auto verkoopt en je koopt geen andere, kan je best je nummerplaat laten schrappen. Doe je dit niet, dan loopt de verkeersbelasting gewoon door.

Wanneer je een nieuwe auto koopt, en je hebt nog een Belgische nummerplaat, dan moet deze vervangen worden door een Europese. Je oude Belgische nummerplaat moet dus geschrapt worden. Wil je je niet gepersonaliseerde nummerplaat vervangen door een gepersonaliseerde, dan moet je de eerste ook laten schrappen.

Hoe schrap ik mijn nummerplaat?

Je nummerplaat schrappen kan op twee manieren. De meest gekozen optie is om je nummerplaat binnen te brengen in een postkantoor. Je kan ook je nummerplaat afgeven aan een DIV-loket.

Als je ervoor kiest om je nummerplaat via de post te laten schrappen, dan breng je de originele nummerplaat onverpakt naar een postkantoor. Op de originele nummerplaat staat de stempel. Het duplicaat dat je van de nummerplaat hebt laten maken, moet je niet terugsturen. Je ontvangt een attest met de datum van binnenleveren van de nummerplaat. Binnen de maand na afgifte ontvang je het schrappingsattest van DIV.

Als je de nummerplaat zelf wil inleveren bij DIV, dan kan je deze deponeren in de brievenbus van DIV of aan een DIV-loket. De brievenbussen zijn enkel geopend tijdens de openingsuren van de loketten. Je zal ook hier binnen de maand na het inleveren van de nummerplaat van DIV een schrappingsattest toegestuurd krijgen.

Dit attest heb je ook nodig om je verzekering op te zeggen.

Samen met het attest, krijg je van de overheid ook een ontheffingsbrief waarin staat of je een deel van je betaalde verkeersbelasting terugkrijgt, of dat je nog een bedrag moet betalen voor de geschrapte nummerplaat.

Voor de schrapping van de nummerplaat worden geen extra kosten aangerekend.

Let op: 

Ben je je nummerplaat verloren, of werd deze gestolen, dan moet je dit melden aan de politie die een pv van verlies van nummerplaat zal opmaken. Dat proces-verbaal bezorg je dan aan DIV.

Nadat je je nummerplaat hebt ingeleverd, kan je via de website van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer controleren of je nummerplaat intussen ook geschrapt werd.