Gevolgen voor je verzekering

Het verlies van je autosleutel is niet verzekerd via de autoverzekering. Enkel de diefstal van je autosleutels is vaak wel gedekt in mini en full omnium verzekeringen. De kosten voor vervanging van de sleutels worden dus door de verzekeraar vergoed op basis van de algemene voorwaarden van je mini en full omnium verzekering.

Wanneer je sleutels gestolen werden, moet je aangifte doen bij de politie, die hiervan een proces verbaal opstelt. Het nummer van het proces verbaal moet je doorgeven aan je verzekeraar, wanneer je de schadeaangifte doet. Let op, als je zeker wilt zijn van de vergoeding van je verzekeraar, wacht je best op diens toestemming alvorens je het nodige doet om de sleutels te laten vervangen. 

Neem ook de nodige voorzorgsmaatregelen zolang je sleutel of slot niet vervangen is. Parkeer je auto altijd in een afgesloten garage. Stel dat de dief niet alleen de autosleutel heeft, maar ook je adres kent, kan hij anders ook met je auto aan de haal.

Autosleutels laten bijmaken

De meeste moderne autosleutels zijn uitgerust met een startonderbrekingscode. De boordcomputer herkent de chip en maakt het mogelijk om de auto te starten. Dit is een extra beveiliging tegen diefstal. Aan de hand van je reservesleutel, of met de code die vermeld staat op de originele aankoopfactuur van de wagen, kan een sleutel worden bijgemaakt.

Een duplicaat van een sleutel met transponder is een pak duurder. Niet alleen moet de code op de chip in de sleutel worden gezet, hij moet ook ingelezen worden in de boordcomputer om je auto weer feilloos te laten starten. De kost voor het bijmaken en opnieuw coderen van je autosleutel, verschilt per merk en zelfs per model.

Ook je reservesleutel kwijt?

Ben je niet alleen de originele, maar ook de reservesleutel kwijt, dan moeten niet alleen de sleutels vervangen worden, maar ook het slot van je auto. Dit zal uiteraard hogere kosten met zich meebrengen. Kijk daarom goed de voorwaarden van je autopolis na, om niet voor verrassingen komen te staan.