Een huurauto boeken

Je kan een auto op voorhand bij je reisorganisator boeken, zelf online huren of je kan dit ter plekke doen. Het voordeel van op voorhand online boeken is dat je de mogelijkheid hebt om het contract aandachtig door te nemen. Vaak is het opgesteld in de eigen taal, waardoor het makkelijker is om het contract uitgebreid door te nemen.

Je kan rechtstreekse bij een verhuurbedrijf boeken of via een online marktplatform dat verschillende automerken van verschillende verdelers aanbiedt. Door rechtstreeks bij het autoverhuurbedrijf te boeken kan je soms extra commissies vermijden.

Het is voor verhuurmaatschappijen belangrijk dat wordt bepaald wie met de auto zal rijden. Zowel jongeren (- 26) als ouderen (85+) zullen vaak extra kosten moeten betalen. Soms geldt er zelf een minimum- of maximumleeftijd om een huurauto te mogen besturen.

Controleer waar je jouw huurauto moet ophalen en moet afleveren. Wil je onmiddellijk van het vliegtuig in je huurauto stappen? Controleer dan of het verhuurbedrijf een afhaalpunt op de luchthaven heeft.

Huurauto ophalen

Vooraleer je van de parking van het verhuurbedrijf rijdt, maak je foto’s. Fotografeer de wagen vanuit alle hoeken en kanten. Op die manier heb je bewijs van de staat van de wagen op het moment dat je hem in ontvangst nam.

Wat is er gedekt?

Je Belgische autoverzekering is niet geldig wanneer je een auto huurt, maar sommige verzekeraars bieden wel extra verzekeringspakketten aan voor autoverhuur in het buitenland. Vraag het aan je verzekeraar. In ieder geval is het belangrijk om na te gaan welke verzekeringswaarborgen inbegrepen zijn bij het boeken van een huurauto. In Europa kan je standaard meestal rekenen op een BA-verzekering tegen lichamelijke en materiële schade aan derden. Bij sommige huurmaatschappijen is de eigen schade, diefstal en schade door vandalisme inbegrepen in de huurprijs. In vele gevallen zal je echter een extra verzekering moeten aanschaffen meestal genaamd CDW. Daarbij wordt een franchise bepaald die bij sommige verhuurbedrijven hoog kan oplopen. De franchise is het bedrag dat je zelf zal moeten betalen wanneer je een schadegeval hebt. Meestal heb je wel de optie om vooraf je franchise af te kopen.

​Is pechhulp inbegrepen in de autoverzekering?

Voor ruimere dekkingen zoals eigen materiële schade, diefstal, vandalisme of pechverhelping moet je vaak een extra verzekering afsluiten. Met een all-in formule ben je verlost van alle zorgen. Maar let op dat je geen dubbele verzekeringen afsluit. Als je via een online marktplatform een verzekering afsluit, gebeurt het vaak dat de rechtstreeks aanbieder je opnieuw dezelfde verzekeringen aanbiedt. Anders dan bij de directe verkoop moet je op online marktplatformen vaak de kosten van de schade zelf betalen en nadien via de verzekering terugvorderen.Een bijstandsverzekering afsluiten kan heel handig zijn, maar zorg ervoor dat je bij een 24/7 noodlijn terecht komt die je taal spreekt. Als de bijstandsverlener je enkel in het Grieks kan toespreken en je bent zelf de taal niet machtig, heb je er niets aan .

Je auto opnieuw binnenbrengen

Laat je auto nooit achter als het verhuurbedrijf al gesloten is. De meest voorkomende klacht van autohuurders is dat ze achteraf nog een factuur krijgen van materiële schade terwijl er helemaal geen schade was.

Neem voor de zekerheid foto’s vooraleer je terug naar huis vertrekt. Ga indien mogelijk samen met een verantwoordelijke van het verhuurbedrijf de auto bekijken en laat een document opmaken en tekenen dat je de wagen schadevrij hebt binnengebracht.

Ga je om 10uur ‘s morgens de huurauto ophalen en huur je hem voor 2 weken? Zorg er dan voor dat de auto opnieuw 2 weken later om ten laatste 10 uur ‘s morgens terug op bestemming is. Huurauto’s worden steeds per 24 uur verhuurd. Als je de auto een uur te laat binnenbrengt, betekent dit vaak dat er jou 1 dag extra wordt aangerekend.

Werkt je kredietkaart in het buitenland?

Controleer of je kaart werkt in het land van bestemming. Je mag absoluut je rijbewijs, identiteitskaart en kredietkaart niet vergeten als je met je huurauto de baan op wil kunnen. Daarnaast staat je kredietkaart vaak borg voor schade en verkeersboetes.


TIP: De duurdere klasse kredietkaarten bieden vaak een reisverzekering aan. Check de voorwaarden van deze verzekering. In vele gevallen dekt deze kredietkaart de franchise voor huurauto’s in het buitenland. Volgende kredietkaarten bieden deze waarborg aan:

  • KBC Mastercard Platinum
  • KBC Mastercard Platinum Flex
  • CBC Mastercard Platinum
  • Belfius Mastercard Platinum
  • Platinum American Express
  • Crelan Visa Gold​

Kies voor een praktische auto

Houd rekening met je bestemming bij de keuze voor een bepaalde wagen. Rijd je door een bergachtig gebied, kies je best voor een wagen met een krachtige motor kiezen. Je moet aan de verhuurmaatschappij laten weten wanneer je jouw huurauto ophaalt. Als je veel later opdaagt dan afgesproken, kan het zijn dat de auto die jij reserveerde als werd doorverhuurd..

In dat geval heb je recht op een gelijkaardige auto. De wagen die je ter beschikking krijgt, moet van dezelfde voertuigklasse zijn, maar moet niet van hetzelfde merk zijn. De wagen moet steeds van hetzelfde kaliber zijn. Is er enkel nog een grotere wagen ter beschikking dan mag hiervoor geen meerprijs worden aangerekend.

De huurauto voltanken

Bij een full/full policy wordt afgesproken dat je de auto voltankt vooraleer je hem achterlaat. Als je de auto niet moet voltanken bij het binnenbrengen, worden er vaak allerhande extra servicekosten gerekend die uiteindelijk veel duurder zijn dan het tanken zelf.