Een internationaal rijbewijs in het buitenland

Je vertrekt op reis en wil graag met de auto rijden op je bestemming. Kan dit zomaar vraag je je misschien af? Is mijn rijbewijs geldig?

Binnen de Europese Unie (+ Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) moet je geen internationaal rijbewijs aanvragen. Je Belgisch rijbewijs is geldig in alle landen die deel uitmaken van de Europese Unie. Enkel wanneer je effectief gaat verhuizen moet je een nieuw rijbewijs aanvragen bij de stad of gemeente van je emigratieland.

Buiten de Europese Unie wordt het verhaal meer genuanceerd. Je moet specifiek voor het desbetreffende land opzoeken wat de regels hieromtrent zijn. Over het algemeen is een internationaal rijbewijs pas noodzakelijk als je voor een langere tijd (> 3 maanden) in het land verblijft. Wij zochten de regels uit voor enkele populaire bestemmingen.

Tip 

Houd er rekening mee dat er minimumleeftijden kunnen bepaald zijn waarop je een wagen mag besturen. Dit is zeker het geval wanneer je een auto huurt.

​Turkije

In Turkije is je Belgisch rijbewijs geldig zowel wanneer je met je eigen auto rijdt als wanneer je een auto huurt. 

Dominicaanse Republiek

Je Belgisch rijbewijs is geldig zowel wanneer je met je eigen auto rijdt als wanneer je een auto huurt. 

Mexico

Je kan je Belgisch rijbewijs gebruiken in Mexico wanneer je minder dan 3 maanden in het land verblijft. 

Marokko

Je kan in Marokko met je Belgisch rijbewijs rijden zolang je voor maximum 3 maanden in het land verblijft. 

Egypte 

Wil je een auto huren of met je eigen auto rondrijden in Egypte? Een internationaal rijbewijs is verplicht. 

Tunesië

Neem je Belgisch rijbewijs en je paspoort mee om te kunnen rijden in Tunesië. Als je Tunesië binnenrijdt dan zal de douane jou een geldige vergunning verschaffen voor 3 maanden. Als je langer verblijft moet je dit aangeven bij de douane. Daarnaast wordt het voertuig ingeschreven in het paspoort van de bestuurder. Rijdt er iemand anders met de wagen dan moet je een bewijs van toelating kunnen voorleggen. 

Verenigde Staten

In de meeste gevallen is je Belgisch rijbewijs voldoende wanneer je wilt reizen met de auto in de VS. In bepaalde staten zal je toch een internationaal rijbewijs moeten meenemen bovenop je Belgisch rijbewijs. Via deze site kom je terecht bij de overheidswebsite van een bepaalde staat en kan je de specifieke regels omtrent het internationaal rijbewijs opvragen. 

Verenigd Koninkrijk

Je Belgisch rijbewijs is geldig in de VK, maar je kan er ook voor kiezen om je rijbewijs tijdelijk te laten omzetten naar een Engels rijbewijs. 

Zwitserland 

Als je niet langer dan 3 maanden in Zwitserland verblijft mag je rondrijden met je Belgische rijbewijs.

Hoe vraag ik een internationaal rijbewijs aan?

Heb je een internationaal rijbewijs nodig? Je kan hiervoor bij je stad-of gemeentehuis terecht. Volgende zaken moet je meenemen:

  • een recente pasfoto
  • je identiteitskaart
  • Belgische rijbewijs​

Het internationaal rijbewijs is vanaf de uitreikingsdatum drie jaar geldig. Je mag op een prijs rekenen van €16 tot €30.

Schadevrije jaren meenemen uit het buitenland

Je kan in sommige gevallen je schadevrije jaren overnemen wanneer je een autoverzekering afsluit in België. Omdat er geen wettelijke bepalingen opgesteld zijn ben je overgeleverd aan de willekeur van de verzekeraar. Meestal wordt er rekening gehouden met een bonus-malusverklaring. Dat is een attest opgemaakt door je verzekeraar waarin het aantal schadevrije jaren beschreven worden. Laat dit attest in het Engels opstellen. Je moet deze verklaring binnen het jaar afgeven aan je nieuwe verzekeraar.

Wanneer moet je een Belgisch rijbewijs aanvragen?

Alle landen van de Europese unie aanvaarden het nationaal rijbewijs van andere Europese landen. Ben je een Spanjaard en verblijf je tijdelijk in België? Je kan je met je Spaans rijbewijs blijven rijden. Maar natuurlijk niet eindeloos. Je mag gedurende 185 dagen blijven rijden met je buitenlands rijbewijs. Dit geldt ook voor landen die niet tot de Europese Unie behoren. Daarna kan je jouw nationaal rijbewijs inruilen voor een Belgisch als je:

  • ​in het bezit bent van een erkend rijbewijs
  • langer dan 6 maanden ingeschreven bent in het Belgisch bevolkingsregister

Wordt je rijbewijs niet erkend door de Belgische staat? In dat geval zal je jouw rijbewijs opnieuw moeten behalen door een theoretische en praktisch rijexamen te doen.

Bovendien moet je om de 10 jaar je elektronisch rijbewijs laten verlengen zonder een rijexamen te moeten doen. Als je nog een papieren versie zou hebben dan zal je uitgenodigd worden door je stad of gemeente om dit te laten vervangen door een elektronisch rijbewijs.