Wat is de DIV?

DIV is een Belgische overheidsdienst die het beheer van de nummerplaten en inschrijvingsbewijzen regelt.

Een nummerplaat wordt toegekend aan een persoon, de eigenaar van de wagen, en volgt de wagen niet wanneer deze verkocht wordt. Als je dus je wagen verkoopt en een nieuwe aankoopt, kan je de nieuwe wagen laten inschrijven op de nummerplaat die je al had.

Hoe schrijf ik mijn auto in bij de DIV?

Aan de hand van het Roze Formulier kunnen de verzekeraars en makelaars de wagens van hun klanten zelf inschrijven via de webapplicatie WebDIV. De nummerplaat en het inschrijvingsbewijs worden dan met de post naar de garage of de woonplaats van de verzekerde gestuurd. Voor het afleveren van de nummerplaat en het inschrijvingsbewijs betaal je een kost van 30 euro. Het inschrijvingsbewijs bestaat uit 2 delen, één deel moet bewaard worden bij de andere boorddocumenten van de auto, het andere deel bewaar je bij je thuis. Wanneer je je auto verkoopt, moeten beide delen van het inschrijvingsbewijs bezorgd worden aan de koper.

Inschrijvingsbewijs kwijt?

Ben je je inschrijvingsbewijs verloren, of werd het gestolen? Dan moet je hiervan aangifte doen bij de politie. Neem contact op met je verzekeraar en vraag een nieuw roze formulier (aanvraag tot inschrijving van een voertuig). De verzekeraar zal hierop bevestigen dat de auto verzekerd is. Het ingevulde formulier moet, samen met het attest van verlies of diefstal dat de politie afgeleverd heeft, bezorgd worden aan DIV. Zij maken dan een duplicaat van het inschrijvingsbewijs op.

Nummerplaat schrappen

Is je auto verkocht en wordt deze niet vervangen? Dan moet je de nummerplaat laten schrappen. Je kan de nummerplaat deponeren in een verzamelbox in een aantal postkantoren. DIV haalt de nummerplaten dagelijks op. Je ontvangt dan binnen de week een bewijs van schrapping van de nummerplaat.