Je autoverzekering veranderen

Het leven van een mens verandert voortdurend en die veranderingen kunnen je verzekering beïnvloeden. Een full omnium afsluiten voor je nieuwe auto was vijf jaar geleden een slimme keuze, maar is dat nog steeds de voordeligste waarborg voor jou op dit moment? Je kan bijvoorbeeld je waarborg veranderen van een full omnium naar een BA-verzekering of omgekeerd. Je premie zal in functie van de dekking veranderen. Bij de ene verzekeraar kan je jouw waarborg op elk moment verhogen of verlagen, maar bij sommige verzekeraars kan dit enkel gebeuren op de vervaldatum van je polis. In het laatste geval moet je dezelfde procedure volgen als bij het overstappen.

Overstappen naar een andere verzekeraar

Wil je een andere autoverzekering afsluiten? Maak dan ook een vergelijking van verschillende verzekeraars. Vergelijk en kom te weten welke verzekeraar het best voldoet aan al jouw verlangens. De prijs-kwaliteitsverhouding speelt namelijk een grote rol bij het afsluiten van een autoverzekering. Volgend voorbeeld illustreert waarom jonge bestuurders regelmatig een vergelijking moeten overwegen. 

Sander heeft op 20-jarige leeftijd een autoverzekering afgesloten. Hij is nu ondertussen 24 jaar geworden. Hij wil weten of zijn huidige verzekeraar nog steeds de beste prijs en voorwaarden aanbiedt. Hij maakt een vergelijking op basis van zijn gegevens. Hij ontdekt dat dezelfde autoverzekering met dezelfde voorwaarden aan een betere prijs wordt aangeboden bij de concurrent. De prijzen en voorwaarden voor jonge bestuurders verschillen namelijk vaak van verzekeraar tot verzekeraar.

Stopzetten van je autoverzekering

Als je wil overstappen naar een andere verzekeraar dan betekent dit uiteraard dat je jouw huidige verzekering moet stopzetten. Je kan namelijk maar door één verzekeraar vergoed worden bij schade. Je kan dit ten laatste drie maanden voor de vervaldatum van het verzekeringscontract aan je verzekeraar laten weten. Pas wanneer de contractvervaldatum is bereikt, kan je effectief overstappen naar een andere verzekeraar. Benieuwd of je jouw schadevrije jaren kan meenemen naar je nieuwe verzekeraar? Lees alles over schadevrije jaren. In sommige gevallen is een definitieve opzegging niet nodig, maar wens je een tijdelijke schorsing, bijvoorbeeld omdat je naar het buitenland vertrekt voor een langere periode. Vraag het aan je verzekeraar of die mogelijkheid bestaat.

​Tarief verhogen

Als je verzekeraar plots een tariefverhoging doorvoert dan moet je daarvan op de hoogte worden gebracht. Daarna krijg je drie maanden de tijd om het verzekeringscontract op te zeggen.

Verkoop auto

Als je jouw auto verkoopt en niet direct een nieuwe auto zal aankopen, kan je best je autoverzekering opzeggen. Wat moet je doen? Stuur een aangetekende brief naar je verzekeraar. Dit doe je binnen de 10 dagen nadat je jouw verzekeraar van de stopzetting op de hoogte hebt gebracht.