Wat is de airco in je wagen juist?

Waar airconditioning in de wagen vroeger een grote luxe was, is dit tegenwoordig in veel nieuwe auto’s een onderdeel van de standaard uitrusting. Op warme zomerdagen zorgt de airco voor een aangename temperatuur in je wagen, maar wist je dat airco heel nuttig is bij koud en vochtig weer? De airco onttrekt het vocht aan de lucht, en een droger interieur zorgt voor schonere ramen.

Onderhoud van je airco

Aangezien je de airco dus het hele jaar door kan gebruiken, is het ook belangrijk dat hij goed onderhouden wordt. Het is echter wettelijk verboden om je airco zelf bij te vullen. Het is trouwens een vrij complexe taak, waarvoor je terecht kan bij je garagist of een erkende aircospecialist. Het is aan te raden om je airco jaarlijks te laten nakijken en elke 2 jaar te laten bijvullen.

Hoe wordt je airco bijgevuld?

Eerst wordt het resterende koelmiddel uit de airco weggezogen. Vervolgens worden de leidingen met een speciale machine vacuüm gezogen om al het vocht uit de leidingen te halen. Dan wordt jouw airco door middel van een detectievloeistof gecontroleerd op lekken. Als er geen lekken zijn vastgesteld, wordt de airco opnieuw met koelvloeistof gevuld en een laatste keer getest of alles naar behoren werkt.

Kostenplaatje?

Voor het bijvullen van je airco moet je toch al gauw rekenen op een kost tussen 200 eur en 225 eur.