De juiste bandenspanning

De juiste bandenspanning wordt door de fabrikant bepaald per model en is onder andere afhankelijk van de bandenmaat. Afhankelijk van de bandenmaat kan de bandenspanning dus verschillen, zelfs voor wagens van hetzelfde model. Een juiste bandenspanning is belangrijk zowel bij zomer- als winterbanden en bij all-season banden.

De fabrikant stel een bandenspanningstabel op waarin, per bandenmaat, af te lezen is welke spanning ideaal is. De bandenspanningstabel is vermeld in het instructieboekje van de auto, en vind je ook terug aan de binnenkant van de brandstofklep, in de deurpost of achter de zonneklep van je wagen.

Bandenspanning controleren

De spanning van je autobanden kan je zelf heel gemakkelijk controleren. In veel moderne auto’s krijg je tegenwoordig ook een melding van de boordcomputer wanneer de bandenspanning niet meer correct is. Heb je een minder recente auto die je geen waarschuwing geeft, dan controleer je best zelf elke maand de bandenspanning. Dit kan je heel makkelijk doen aan bijvoorbeeld een tankstation. Het kan zijn dat je hiervoor een kleine bijdrage zal moeten betalen. Meestal gaat het over niet meer dan een euro. Kijk de voor jouw wagen ideale bandenspanning na vooraleer je van start gaat.

Meet de bandenspanning als de banden koud zijn, warme banden kunnen een foute bandenspanning weergeven. De spanning van de banden aan dezelfde as moet even hoog zijn. Pomp, indien nodig lucht in je banden, zodat de spanning opnieuw correct is.

Voordelen van een correcte bandenspanning

Een juiste bandenspanning is belangrijk voor je veiligheid. Een correcte spanning zorgt voor een betere grip op de weg en voor een kortere remafstand. Je hebt ook minder kans op een klapband. Je auto reageert beter op stuurbewegingen en je maakt minder kans op slippen bij slecht weer. Een te hoge of lage bandenspanning zorgt er ook voor dat de vering van je auto minder goed werkt. Bij een ideale spanning zullen je banden ook minder snel verslijten. Bovendien zal de rolweerstand optimaal zijn, waardoor je minder verbruikt en dus minder uitstoot. Een pluspunt voor het milieu.

Niets dan voordelen dus, en bovendien een kleine moeite om de bandenspanning in de gaten te houden.