Wat is koelvloeistof

Koelvloeistof is een mengeling van water, antivries en enkele andere additieven. De antivries in de koelvloeistof bestaat voornamelijk uit glycol. Er bestaan twee soorten glycol en ook de additieven in de koelvloeistof kunnen verschillen in functie van de vereisten van de autoconstructeurs.

Wat doet de koelvloeistof voor mijn motor?

De koelvloeistof in je motor zorgt ervoor dat je motor op de juiste temperatuur blijft en dus niet oververhit. Deze vloeistof is dus van essentieel belang voor de goede werking van je motor. Een tekort aan koelvloeistof kan er voor zorgen dat je motor oververhit en dus permanente schade oploopt. Het is dus belangrijk om regelmatig het niveau van je koelvloeistof te controleren.

Welke koelvloeistof is geschikt voor mijn wagen?

Er bestaan verschillende soorten koelvloeistoffen, in verschillende kleuren. Zo heb je rode/roze, blauwe, gele of groene koelvloeistoffen. De kleur is er enkel voor de herkenning, en heeft dus niets te maken met de kwaliteit. Wanneer je de koelvloeistof in je wagen moet bijvullen, kijk dan naar de kleur van de vloeistof in het reservoir. Ook het instructieboekje van de auto geeft aan welke soort koelvloeistof jouw wagen nodig heeft. Het is belangrijk om nooit verschillende soorten koelvloeistof te mengen. Dit kan leiden tot een chemische reactie en schade aan je motor.

Hoe vul je koelvloeistof bij?

De koelvloeistof van je motor mag je, in tegenstelling tot de koelvloeistof van je airco, wel zelf aanvullen als het niveau te laag is. Bevindt het niveau van je koelvloeistof zich onder of net boven het minimum, vul dan zo snel mogelijk je koelvloeistof bij. Vul nooit méér vloeistof bij dan het aangegeven maximumniveau.

​Hoe je de koelvloeistof bijvult lees je hieronder in het stappenplan:

Stap 1: 

​Wacht met bijvullen van koelvloeistof tot je motor helemaal is afgekoeld! Het vullen bij een warme motor kan erg gevaarlijk zijn.

Stap 2: 

Open je motorkap en verwijder de dop van je koelvloeistof reservoir.

Stap 3: 

Vul het reservoir aan met de correcte koelvloeistof. Let er op dat de vloeistof het maximumniveau niet overschrijdt.

Stap 4:

Draai de dop terug goed vast en je bent klaar om de baan op te gaan.