Hoe vaak moet je wagen op onderhoud?

Afhankelijk van het merk, type wagen, de leeftijd en het aantal kilometer dat je gereden hebt, wordt aangeraden om je wagen elke 15.000 km een klein onderhoud te geven. Rijd je minder dan 15.000 km per jaar, dan is het ook zeker aangeraden om je auto ten minste één keer per jaar bij de garage binnen te brengen voor een klein onderhoud.

Elke 30.000 km moet je auto een groot onderhoud krijgen, al kan dit ook weer verschillen afhankelijk van het merk en type van de wagen.

Klein onderhoud

Wat is in een klein onderhoud inbegrepen? Tijdens een klein onderhoud wordt de motorolie ververst, het niveau van de koelvloeistof nagekeken, de remblokken, koplampen en batterij gecontroleerd en de oliefilter vervangen. Indien nodig worden de ruitenwissers vervangen.

Groot onderhoud

Wanneer je wagen een groot onderhoud krijgt, worden bovenop de controles van een klein onderhoud, de lucht- en pollenfilter vervangen en worden ook de bougies bij benzinewagens, de uitlaat, schokdempers en banden gecontroleerd.

Onderhoudsboekje

Telkens je auto een onderhoud krijgt, zal de garage dit noteren in het onderhoudsboekje. Ook alle herstellingen worden in het onderhoudsboekje neergeschreven. De garage zal de datum, kilometerstand en uitgevoerde ingrepen in het onderhoudsboekje vastleggen, en dit ook afstempelen. Kijk er zeker op toe dat dit altijd gebeurt.

Via een erkend concessiehouder of de lokale garage?

De Europese consument mag sinds 2002 zijn auto laten onderhouden en herstellen bij een garage van zijn keuze. Europa heeft met een richtlijn in 2010 deze maatregel versterkt, door constructeurs te verplichten om specifieke informatie over de modellen van hun werk met onafhankelijke herstellers te delen. Zelfs tijdens de garantieperiode van je auto ben je dus niet meer verplicht om je auto te laten onderhouden of herstellen bij een concessiehouder of merkgarage.