Wat is de belasting op inverkeerstelling?

De belasting op inverkeerstelling (BIV) wordt geheven op nieuwe en tweedehands motorrijtuigen die je inschrijft bij de DIV. Daarom wordt deze verkeersbelasting, ook wel heel toepasselijk, de inschrijvingstaks genoemd. Je auto moet ingeschreven staan bij de DIV vooraleer je op de openbare weg parkeert of rijdt. Je ontvangt vervolgens van hen het inschrijvingsbewijs en eventueel een nummerplaat. De DIV stelt vervolgens de verantwoordelijke overheidsinstantie op de hoogte. Zoals bij de jaarlijkse verkeersbelasting is deze materie op gewestelijk niveau geregeld, waardoor er drie verschillende instanties bevoegd zijn voor de inning van de verkeersbelastingen: de Vlaamse Belastingsdienst, Brussel Fiscaliteit en Direction générale opérationnelle de la Fiscalité.

Wat als ik mijn auto van de hand doe?

Als je jouw auto verkoopt of om een andere reden afstand doet van je wagen, moet je ook geen verkeersbelasting meer betalen. Laat je nummerplaat schrappen, want op die manier wordt de belastingdienst automatisch op de hoogte gesteld. Te veel betaalde bedragen worden teruggestort. Schaf je wel nog een nieuwe auto aan? Het financieel verschil wordt verrekend.  

Wist je dat…

Bij een perte totale is je auto niet meer herstelbaar om technische of economische redenen. Als je een full omnium hebt of de tegenpartij is verantwoordelijk voor het ongeval, dan krijg je onder meer de BIV vergoed.