Wat is een full omniumverzekering?

Een full omnium of ook wel grote omnium genoemd biedt de grootste waarborg. Het vult de BA-verzekering en mini omnium verder aan met de waarborg ‘eigen materiële schade’. Je bent volgens de wet enkel verplicht om een BA-verzekering af te sluiten, maar dit dekt niet de materiële schade aan je eigen auto. Met een full omnium ben je verzekerd tegen schade aan je auto, ook wanneer je deze zelf hebt veroorzaakt.

Stel je voor. Jeroen rijdt naar de stad om een namiddag te gaan shoppen. Hij wil zich parkeren. Na enkele minuten zoeken, komt er eindelijk een plaatsje vrij. Jeroen haast zich naar de parkeerplaats en rijdt achteruit, maar hij heeft het kleine paaltje achter zich niet gezien. Het is gebeurd. Er zit een flinke deuk in zijn bumper en zijn linker remlicht is kapot. Gelukkig heeft hij een grote omnium die de kosten van de schade dekt.

Welke waarborgen geeft de grote omnium?

kleine omnium vs. grote omnium, welke kies je nu het best? Alles hangt af van jouw voorkeuren. Onderstaande tabel geeft een overzicht van welke waarborgen elke autoverzekering heeft. Zodoende helpen we je op weg om de juiste autoverzekering af te sluiten.

Oorzaak van de schade BA BA + mini omnium BA + full omnium
Lichamelijke en materiële schade aan derden x x x
Brandschade x x
Diefstal x x
Glasbreuk x x
Aanrijding met dieren x x
Natuurkrachten zoals storm, hagelbuien etc. x x
Eigen materiële schade x

Wanneer kies je best voor een full omnium?

Een grote omnium wordt aangeraden bij mensen die een nieuwe wagen hebben gekocht. Ongeveer tot vijf jaar na aankoop van je nieuwe auto is het interessant om een full omnium af te sluiten. 

Ben je een autolening aangegaan? Als je auto na een ongeval perte totale wordt verklaard dan kan de bank het openstaande saldo van je lening eisen. Met een full omniumverzekering krijg je onmiddellijk de waarde van je auto uitbetaald, waardoor je grote schulden kan vermijden. 

Wanneer kies je beter niet voor een full omnium?

Bij een oudere auto is dit een minder voordelige verzekering. Ten eerste is de full omnium duurder dan de mini omnium en de BA-verzekering. Ten tweede is het mogelijk dat de waarde van je auto laag is en de kosten van de schade dit overschrijden. In dat geval zal de schade niet meer hersteld worden en je auto perte totale verklaard worden. Je krijgt dan enkel nog de waarde van je auto, vóór de schade, uitgekeerd.

Waarom nog een aanvullende verzekering nemen?

Ondanks het feit dat de full omnium je de grootste waarborg biedt, zijn er nog steeds situaties waarvoor je niet verzekerd bent. Bijvoorbeeld lichamelijke letsels aan de bestuurder en passagiers worden enkel verzekerd door de bestuurdersverzekering. Er zijn drie aanvullende verzekeringen die nuttig kunnen zijn voor jou:

Wat is de franchise bij een autoverzekering?

De franchise of vrijstelling is van toepassing op een omniumverzekering. Een BA-verzekering kent meestal geen franchise. Het is een deel van de kost van de schade die je zelf zal moeten betalen. Bij het afsluiten van je verzekering wordt dit bedrag bepaald. Je kan in de polis twee berekeningen bepalen: een vast bedrag of een percentage.

Bij het afsluiten van een omniumverzekering kan je een vast bedrag afspreken dat je zelf zal moeten betalen bij een schadegeval. Bijvoorbeeld: De franchise is bepaald op €200 en de kost van de schade bedraagt €450. Dan zal je €200 van de €450 uit eigen zak moeten betalen. 

Staat er in de polis een percentage vermeld als vrijstelling? Het bedrag zal dan procentueel worden bijgesteld aan de hand van de verzekerde waarde van je auto. Bijvoorbeeld: De franchise is bepaald op 5% en waarde van je auto bedraagt €15.000. Dan zal je steeds €750 euro uit eigen zak moeten betalen. 

In ruil voor deze afspraak krijg je korting op je omniumverzekering. Hoe hoger de franchise, hoe lager de kost van je autoverzekering. 

Wat wordt er vergoed bij de full omnium?

Het is de effectieve kost van de schade die wordt vergoed. Wanneer de schade echter zo groot is dat deze de waarde van je auto overtreft, wordt er een andere regeling getroffen. Ofwel wordt de ’werkelijke waarde’ of de ‘overeengekomen waarde’ uitgekeerd. 

Werkelijke waarde/marktwaarde: Het betreft de waarde van je auto vóór de schade, bepaald door een expert. Er wordt rekening gehouden met volgende eigenschappen: de ouderdom van het voertuig, het aantal kilometers en de referentiewaarde op de markt.

Overeengekomen waarde: Er wordt een maximumwaarde bepaald in de overeenkomst met de verzekeraar. Dit bedrag komt meestal overeen met de cataloguswaarde, maar dan verminderd met het percentage gebaseerd op de ouderdom van het voertuig.