Cataloguswaarde: wat is dat?

De cataloguswaarde is de prijs van een wagen bij verkoop aan een particulier, inclusief opties en BTW, zonder rekening te houden met de korting.

Waarom catalogusprijs auto opzoeken?

Vele verzekeraars berekenen de premie van je omnium of mini-omnium op basis van de cataloguswaarde van de auto. Om je wagen voor zijn correcte waarde te verzekeren, moet je dus de cataloguswaarde kennen. Bij een totaal verlies of diefstal van je auto berekent de verzekeraar de schadevergoeding op basis van de cataloguswaarde. 

De premie van een BA-verzekering is niet afhankelijk van de cataloguswaarde van je auto. De BA vergoedt namelijk niet de eigen materiële schade maar de schade van de tegenpartij. Bij een omniumverzekering is de cataloguswaarde wel belangrijk om de prijs van je autoverzekering te kunnen bepalen.

Let op: bij het vergelijken van de verschillende verzekeringen wordt de cataloguswaarde getoond op basis van het merk en type auto dat je geselecteerd hebt. De extra opties die je aan je wagen hebt toegevoegd, moet je apart vermelden bij “waarde opties”. Hou geen rekening met de eventuele korting die je gekregen hebt bij de aankoop van je wagen. Omdat er ook verzekeraars zijn die de premie berekenen aan de hand van de factuurwaarde, vermeld je ook best het bedrag waarvoor je je auto gekocht hebt. Zo krijg je de meest volledige vergelijking.

Wanneer je een schadegeval hebt, vertrekt de verzekeraar van de cataloguswaarde of de factuurwaarde, en past afschrijvingspercentages toe, bepaald in de algemene voorwaarden van de polis, volgens de leeftijd van de wagen. Werd de premie berekend op een lagere waarde dan de catalogusprijs of de factuurprijs, om zo een goedkopere premie te krijgen, dan wordt bij een schadegeval de evenredigheidsregel toegepast. Dit wil zeggen dat de schadevergoeding wordt herberekend in functie van het bedrag dat je verzekerd hebt. Onderstaand voorbeeld maakt dit duidelijk:

Josephe heeft zijn prachtige rode cabrio BMW Z4 verzekerd voor €21.000, wat maar de helft van de cataloguswaarde was. Op die manier krijgt Josephe een goedkopere premie. Hij heeft kort na de aanschaf op één van zijn plezierritten een ongeval veroorzaakt, waardoor hij ook aan zijn eigen auto schade heeft. De schade bedraagt 8.000 eur. Zijn verzekeraar past de evenredigheidsregel toe. Josephe krijgt geen 8.000 eur uitgekeerd, maar 8.000 x (21.000/42.000) = €4.000.

De vergoeding van een nieuwe auto bij totaal verlies

Als de kosten van de schade zo hoog zijn dat ze de waarde van de auto overschrijden, wordt je auto totaal verloren verklaard (in de volksmond ook wel perte totale genoemd). Een hele spijtige zaak zeker als je auto nieuw is. Met een full omnium kan je ervan op aan dat je wordt vergoed. Bij de mini omnium hangt het af van de oorzaak van de schade.

Wanneer je wagen “totaal verlies” verklaard of gestolen wordt, baseert de verzekeraar zich, voor de berekening van de schadevergoeding, op de catalogusprijs. Hij past dan de afschrijvingspercentages toe zoals bepaald in de algemene voorwaarden. Het bedrag dat hij dan bekomt, wordt uitgekeerd als schadevergoeding. 

Lian was het slachtoffer van een kettingbotsing. Zijn auto die 4 maand oud was, is totaal verloren verklaard. In zijn verzekeringsovereenkomst staat dat hij in dat geval de overeengekomen waarde krijgt vergoed. Met andere woorden hij krijgt de cataloguswaarde vergoed zonder afschrijving volgens de ouderdom van het voertuig. In zijn geval vindt de afschrijving pas plaats vanaf 6 maanden na aankoop van een nieuwe auto.

Waar cataloguswaarde auto opzoeken?

Er zijn enkele sites die lijsten met de cataloguswaarde van auto’s ter beschikking stellen. Je kan dus online makkelijk de catalogusprijs van je auto opzoeken.