
6 tips voor een zorgeloze wintersportvakantie
Voor veel gezinnen is de wintersportvakantie een jaarlijkse traditie. De auto is daarvoor het meest gebruikte vervoersmiddel. Hoe vertrek je goed voorbereid op skivakantie en hoe hou je het veilig? Lees hier onze 6 tips.
1. Dit neem je zeker mee in je auto
Check of alle verplichte veiligheidsaccessoires aanwezig zijn in je auto. Niet alleen wat in België verplicht is, maar ook wat de regels van het land van je bestemming voorschrijven. Neem ook een busje slotontdooier mee en een beschermhoes voor de voorruit, handig als er sneeuw voorspeld wordt. Beschermhoes vergeten? Met een ijskrabber maak je de voorruit van je auto sneeuwvrij.
Zorg voor een mapje met alle belangrijke info over onder andere je verblijfsaccommodatie. Noteer ook de noodnummers van je autoverzekeraar voor als je een ongeval hebt en vergeet niet om je uitgeprinte Covid Safe Ticket mee te nemen als je dit niet op je smartphone bewaart. Leg het mapje in het afgesloten dashboardkastje zodat je het snel vindt indien nodig.
Neem voor alle zekerheid ook de reservesleutel van je auto mee, zodat je nog steeds je auto kan gebruiken als je je sleutel verliest. Bewaar de reservesleutel op een andere plaats dan de hoofdsleutel.
2. Hou rekening met files
Zeker als je tijdens schoolvakanties naar de sneeuw trekt, zijn files meer dan waarschijnlijk deel van je trip. Voor je vertrekt, bekijk je dus best of je op je bestemming kan raken via een alternatieve route. Het zal je waarschijnlijk heel wat ergernis en tijd besparen.
Een tablet houdt je kinderen bezig tijdens het wachten in een file. Minder stress voor
de chauffeur!
3. Zorg voor een volle tank
Hou de brandstoftank van je wagen in het oog. Wanneer je in de file staat, of wanneer je door bergachtige gebieden rijdt, verbruikt je auto meer dan gewoonlijk. Ook het gewicht van de bagage in de koffer van je auto of de dakkoffer die je op je auto gemonteerd hebt, zorgen ervoor dat de tank sneller leeg raakt.
Stop aan het eerstvolgende tankstation om de brandstoftank bij te vullen als de tank nog voor een kwart gevuld is. Je wil écht niet op een bergpas zonder brandstof
vallen.
4. Kijk na of je autovignet nodig hebt
In sommige Europese landen heb je een autovignet nodig. Je kan dit online bestellen of via de verkooppunten van VAB. Tegenwoordig kan je kiezen tussen een kleefvignet dat je op de voorruit van je auto kleeft, of een digitaal exemplaar dat wordt gelinkt aan de nummerplaat van je wagen. Kijk dus voor je vertrek na of je een vignet nodig hebt voor het land waar je naartoe reist. Je vindt het overzicht hier.
Naast het autovignet kan het zijn dat je op bruggen of in tunnels tol moet betalen. Meestal is het bedrag afhankelijk van het type voertuig waarmee je rijdt.
5. Check of winterbanden en sneeuwkettingen verplicht zijn
In sommige landen zijn winterbanden verplicht, in andere enkel bij winterse weersomstandigheden. Vanaf 1 november 2021 zijn winterbanden in Frankrijk verplicht in de vijf grote berggebieden: de Alpen, de Pyreneeën, het Centraal Massief, de Jura en de Vogezen. Ook op Corsica zullen winterbanden verplicht zijn. De regionale besturen moeten nog beslissen op welke wegen het verplicht zal zijn om met winterbanden te rijden. Verkeersborden zullen dat aangeven.
Kijk hier na of je winterbanden nodig hebt of sneeuwkettingen moet meenemen.
6. Kijk na of je een bijstandsverzekering hebt
Als je je auto full omnium verzekerd hebt, is een bijstand na ongeval meestal inbegrepen. Niet alle verzekeraars voorzien echter een bijstand na ongeval in het buitenland, of de bijstand is beperkt tot een aantal kilometer buiten de grens. De algemene voorwaarden van je polis vermelden onder welke omstandigheden de verzekeraar bijstand verleent.
Voorziet de full omnium verzekering geen bijstand in het buitenland, of is je auto niet full omnium verzekerd, dan kan je vaak bijstand toevoegen aan je autoverzekering via een aanvullende verzekering. Ook dan moet je nagaan of de bijstand geldt voor heel Europa, of er ook pechverhelping is inbegrepen en of er een waarborg bijstand aan personen is voorzien.
Lees ook meer over:
Met de auto naar het buitenland
De regels omtrent navigatiesystemen in het buitenland
Dit is wat je moet checken voor je op autoreis gaat vertrekken