Wie een auto verkoopt, moet met heel wat zaken rekening houden. Verkoop je hem best aan de garage of zoek je zelf een koper? Welke documenten breng je best in orde? En hoeveel kost dat? Independer.be legt uit wat je te doen staat.

De beste prijs

Natuurlijk wil je je auto niet zomaar tegen elke prijs verkopen. Op verschillende sites kan je aan de hand van het type en het bouwjaar van je auto een idee krijgen van wat hij nog waard is. De prijzen die je op zo’n site vindt, zijn altijd voor de verkoop aan een particulier. Hoeveel kilometers er op de teller staan, speelt een grote rol in de marktwaarde van je auto. Hoe meer kilometers, hoe groter de slijtage van de auto en dat bepaalt mee de prijs.

Bij de aankoop van een nieuwe wagen, zal de garage je meestal een overnamebod voor je oude auto doen. Die prijs zal altijd lager liggen dan de particuliere waarde, omdat de garage zelf ook winst wil maken wanneer hij hem verder verkoopt.

Geen idee hoeveel geld je nog voor je auto kan vragen? Deze factoren bepalen de waarde van je wagen.

Verkoop aan een handelaar

Vind je het overnamebod van de garage interessant genoeg, dan hoef je verder niets te doen. Je laat je oude auto achter in de garage wanneer je de nieuwe gaat afhalen. De garage zorgt voor de technische controle. Jij bezorgt het onderhoudsboekje, gelijkvormigheidsattest en beide delen van het inschrijvingsbewijs aan de handelaar.

Particuliere verkoop: checklist

Verkoop je je auto liever zelf aan een particulier? Dan moet je een aantal stappen ondernemen zodat je de verplichte documenten aan je koper kan bezorgen.

  1. Technische controle: je moet je auto laten keuren voor verkoop. Als je auto technisch in orde is, ontvang je een ‘Aanvraag tot inschrijving van een voertuig’, ofwel het roze formulier. Dat is twee maanden geldig. Je moet met andere woorden je auto binnen de twee maanden verkopen, anders moet je opnieuw naar de keuring. In het keuringsstation krijg je ook de Car Pass en het keuringsattest. Een volledige tweedehandskeuring, inclusief roze formulier en Car Pass, kost 76,60 euro.

Tip: Welke documenten en accessoires neem je mee naar de keuring? En hoe lever je je auto af? Lees hier hoe je je voorbereidt op de autokeuring.

  1. Je zet je auto best te koop op een gespecialiseerde website zoals Autoscout24.be of Autogids.be. Let goed op voor fraudeurs, een koper die snel akkoord gaat met de vraagprijs, soms zelfs zonder de wagen te hebben gezien, is meestal niet betrouwbaar. Geef ook nooit je rekeningnummer door via e-mail.
  2. Maak een verkoopsovereenkomst op. Daarin staat de naam en het adres van de koper en verkoper én de prijs en gegevens van de auto. Vermeld ook dat je niet aansprakelijk bent voor verborgen gebreken. Zo vermijd je dat je achteraf zou moeten opdraaien voor herstellingskosten, moest er iets mis zijn met de wagen.
  3. Wanneer je de koopsom ontvangen hebt, bezorg je de sleutels en alle documenten aan de koper: het gelijkvormigheidsattest, de twee delen van het inschrijvingsbewijs, het keuringsattest, de Car Pass en het roze formulier.

Verzekering

Wanneer je je auto hebt verkocht en vervangen door (eventueel) een nieuwe, dan moet je je verzekeraar hiervan op de hoogte brengen. Die zal je vervolgens een voorstel bezorgen voor de premie van je nieuwe auto. Het is goed om op voorhand al eens verschillende verzekeraars te vergelijken. Mogelijk is je huidige verzekeraar niet meer de interessantste voor je nieuwe wagen.

Als je van auto verandert, kan je je autoverzekering onmiddellijk opzeggen en overstappen naar een andere verzekeraar. Nadat je nieuwe verzekering is aangevraagd, laat je aan je huidige verzekeraar weten dat je niet wenst in te gaan op het nieuwe voorstel. Na de opzegperiode van één maand begint je nieuwe autoverzekering te lopen. Vergelijk hier de prijzen en dekkingen van verschillende autoverzekeringen.

Lees ook op Independer.be:

Strengere autokeuring vanaf 1 oktober 2021: hiervoor krijg je nu een rode kaart

Mag je partner of kind zomaar met je auto rijden?

Zijn winterbanden verplicht? En wat bij pech onderweg? Dit moet je weten wanneer je met de auto op skivakantie vertrekt

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Independer blog