Er zijn enkele zaken die je niet mag vergeten mee te nemen wanneer je op autoreis vertrekt. Naast je goed humeur, je collectie toffe deuntjes en voldoende flessen water, zijn er enkele veiligheidsaccessoires die je moet meenemen op reis. Hieronder vind je een overzicht met verplichte benodigdheden van populaire vakantiebestemmingen. 

Frankrijk  

De milieusticker

Frankrijk heeft een stickersysteem ontwikkeld dat zes verschillende types onderscheidt. Afhankelijk van het types sticker dat je krijgt toegewezen mag je al dan niet bepaalde milieuzones van het land binnenrijden. In bepaalde steden geldt een permanente milieuzone Zone à circulation restreinte (ZCR), zoals in de binnenstad van Parijs. In andere steden kan er een tijdelijke Zone de protection de l’air (ZPA) zijn bepaald bij extreme luchtvervuiling. Hier vind je meer informatie over de stickers en in welke steden het verplicht is.

Veiligheidsaccessoires

 • Een fluovestje neem je mee omdat de bestuurder dit bij autopech moet aandoen. 
 • De gevarendriehoek moet je plaatsen, enkel wanneer het geen gevaar vormt voor het omliggend verkeer. Op de autosnelweg is het verboden de gevarendriehoek te plaatsen. 
 • Gaat je hond mee op reis? Je moet altijd het paspoort van je hond meenemen. Zet de hond vast in een bench of met een hondengordel. 

Nieuws : Twee alchoholblaastesten bij zich hebben is vanaf mei 2020 niet meer verplicht. 

Spanje 

De milieusticker

Ook enkele Spaanse steden hebben een milieuzone ingesteld, of zoals zij het noemen Área de prioridad residencial. Je kan een sticker halen in een postkantoor in Spanje voor slechts €5. Alle actuele informatie in verband met milieuzones in Spanje vind je hier.   

Veiligheidsaccessoires 

 • Een fluovestje is enkel voor auto’s met een Spaans kenteken verplicht, maar de wet voorschrijft dat bij autopech alle inzittenden er één moeten dragen. Dus je kan maar best voldoende fluovestjes meenemen. 
 • De gevarendriehoek.
 • Een reservewiel of herstellingsmateriaal voor banden tenzij je run-flat tires of iets gelijkaardigs hebt. 
 • Gaat je hond mee op reis? Je moet altijd het paspoort van je hond meenemen. Zet de hond vast in een bench of met een hondengordel. 
 • De ECE 70 markering zijn specifieke reflectoren en zijn verplicht voor caravans langer dan 12 m. Dit bord bevestig je achteraan op de caravan. Hieronder vind je er een afbeelding van terug.

Duitsland 

De milieusticker

Duitsland kent ofwel een gele of een groene sticker toe, dit zijn de zogenaamde Umweltstickers of Eco Vignets. Het is verplicht in steden zoals Berlijn, Düsseldorf, Frankfurt am Main, Hannover, Keulen, Osnabrück en München. Deze stickers zijn onder andere hier te verkrijgen. 

Veiligheidsaccessoires 

 • De gevarendriehoek voor je auto.
 • Fluovestje. 
 • Een verbanddoos. 
 • Gaat je hond mee op reis? Je moet altijd het paspoort van je hond meenemen. Zet de hond vast in een bench of met een hondengordel. 

Nederland

De milieusticker

In Nederland moet je geen milieusticker aanschaffen, maar is het gewoonweg verboden om met een vervuilende wagen bepaalde steden binnen te rijden. Ontdek voor welke auto’s en in welke steden dit geldt.

Veiligheidsaccessoires

In Nederland zijn er geen veiligheidsaccessoires verplicht maar wel enkele zaken aanbevolen waaronder: 

 • De gevarendriehoek. 
 • Een brandblusser.
 • Reservelampen.
 • Een fluovestje.

Italië

De milieusticker

In de centra van Rome, Bologna, Florence, Turijn en Pisa gelden er verkeersluwe zones, de Zona a traffico limitato (ZTL) genoemd. Om in deze zones te rijden heb je een vergunning nodig. Op bepaalde momenten mag dit ook voor niet-vergunninghouders, maar voor alle veiligheid wordt aangeraden om deze zones zonder auto te betreden. 

Er zijn geen milieustickers te verkrijgen behalve voor de centra van Milaan en Bologna wel. Het gaat om dagkaarten van enkele euro’s. In andere steden kan je om je bagage uit te laden aan je accommodatie een tijdelijke vergunning aanvragen. Voor personen met een handicap wordt in de meeste gevallen een uitzondering gemaakt waardoor zij de zones wel kunnen betreden. 

Veiligheidsaccessoires

 • Een fluovestje is verplicht voor alle inzittenden bij autopech.
 • De gevarendriehoek. 
 • Bij twee of meer honden is een hondenrek verplicht.

Ben je goed verzekerd?

Vergeet niet om je autoverzekering na te kijken voor je op reis vertrekt met de auto. Enkele aanvullende verzekeringen zijn nuttig om te overwegen, voornamelijk de bijstandsverzekering en de rechtsbijstandverzekering kunnen handig zijn bij een ongeval in het buitenland.  Op deze pagina ontdek je wat je moet checken voor je op autoreis kan vertrekken.

Praat mee2 Reacties op “Ik ga op autoreis en ik neem mee…”
 1. Verbuyst Guidp schreef op 

  in Spanje, achteraan fietsrek een wit-rood gestreepte plaat verplicht

  1. Marc Oosters schreef op 

   In Italië óok, maar anders gestreept!

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Independer blog