De prijs van je autoverzekering is afhankelijk van veel factoren. Zo speelt het type brandstof een steeds belangrijkere rol. Ook wie zijn wagen gebruikt voor professionele doeleinden, betaalt wellicht meer. Of je al dan niet meer betaalt wanneer je over een afgesloten parkeerplaats beschikt, verschilt dan weer van verzekeraar tot verzekeraar. Independer.be somt enkele factoren op die je autoverzekering goedkoper (of net duurder) maken.

Dat je leeftijd en het aantal ongevallen dat je al veroorzaakte een duidelijk effect hebben op de prijs van een autoverzekering, is eenvoudig te verklaren. Maar ook andere factoren bepalen de prijs.

Zo hebben bestuurders die minder met de wagen rijden de mogelijkheid om over te stappen op een kilometerverzekering. Corona Direct is de enige verzekeraar die effectief op basis van het aantal gereden kilometers werkt. De premie van de kilometerverzekering bestaat uit een vast deel en een variabel deel dat gebaseerd is op het aantal gereden kilometers.

Bij Ethias kan je korting krijgen als je jaarlijks 10.000 kilometer of minder rijdt. Bij Yuzzu wijzigt de omvang van de korting op de premie van de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering van je wagen in functie van het aantal kilometers dat je jaarlijks aflegt. Rij je bijvoorbeeld minder dan 5.000 kilometers per jaar, dan heb je recht op een korting van 40 procent op je BA.

Wie op diesel rijdt, betaalt meer

Ook het type brandstof bepaalt steeds vaker de prijs van je autoverzekering. Wie op diesel rijdt, zal gemiddeld meer betalen dan wie een benzinewagen laat verzekeren. Dat heeft onder andere te maken met het vermogen en CO2-uitstoot van het voertuig.

Het grootste verschil maak je dezer dagen evenwel met een hybride of elektrische wagen. Als je bij Ethias kiest voor een hybride auto (maximum 100 g CO2/km) krijg je een korting van 20 procent op de premie van je BA Auto en/of van je omnium. Bij een volledig elektrische wagen loopt de korting op tot 30 procent. Hetzelfde verhaal bij Yuzzu. Daar krijg je tot 20 procent korting voor milieuvriendelijke wagens.

Lees ook: De keuze van je auto heeft een invloed op de prijs van je autoverzekering: op deze punten moet je letten

Privé- of professioneel gebruik

Gebruik je de wagen alleen in je vrije tijd of ook op weg van en naar het werk? Wie zijn auto enkel neemt in z’n vrije tijd, en dus minder kilometers rijdt, loopt een kleinere kans op ongevallen en betaalt bijgevolg minder. Al geldt ook hier: de premie is zeer persoonsgebonden.

Staat je wagen buiten of niet?

Wat wel steeds meer verleden tijd is bij het bepalen van je premie – afhankelijk van verzekeraar tot verzekeraar – is het belang van een afgesloten parkeerplaats. Als de wagen buiten staat, is de kans op schade groter, dus verhoogt de premie van je autoverzekering. Bij Ethias is dat evenwel géén criterium meer.

“Dat valt nu eenmaal heel moeilijk te controleren. En stel dat er iets gebeurt, dan zijn er nog altijd tal van verklaringen mogelijk waarom je wagen op dat moment net niet op de overdekte parkeerplaats of in de garage stond”, zegt Serge Jacobs van Ethias. Volgens hem is het sowieso moeilijk om, los van de kortingen op hybride en elektrische wagens, op voorhand te zeggen hoeveel meer of minder je betaalt voor bepaalde factoren. “Het bepalen van je autoverzekering is eigenlijk een totaalpakket en sterk afhankelijk van de bestuurder en kenmerken van de wagen.”

Kan jij minder betalen voor je autoverzekering? Maak hier een vergelijking op Independer.be

Lees ook op Independer.be

Waarom je autoverzekering fors duurder is als je in de stad woont

Deze 5 weetjes wist je (waarschijnlijk) nog niet over je autoverzekering

Zoveel betalen jongeren voor een eigen auto

Praat mee7 Reacties op “Rij je met diesel of gebruik je je wagen ook voor het werk? Dan betaal je meer voor je autoverzekering”
 1. theo de ceuster schreef op 

  een hedendaagse diesel produceerd véél minder co2 dan een benzinemotor.meer vermogen heeft hij ook niet.
  ik vulde de vragenlijst in bij corona direct,voor 10000 km per jaar zijn ze 50 euro duurder dan mijn huidige polis bij argenta,zonder kilometerbeperking.

 2. Bracke J schreef op 

  Meer moeten betalen voor de BA verzekering van je diesel omwille vd hogere uitstoot? M. i. pure diefstal.

  1. Buckens schreef op 

   Wat heeft dat te maken met het risico op ongevallen, het is een verzekering tegen ongevallen en niets anders

 3. De Ceuninck schreef op 

  Schandalig en discriminerend. Helemaal mee eens met de reactie van Buckens.

 4. Meeseman schreef op 

  Alles grijpen ze aan om in onze zakken te zitten, pure discriminatie en diefstal.
  Probeer een verzekeraar te vinden die deze regel niet toepast en laat de anderen links liggen.

 5. Marc schreef op 

  Waarom meer verzekering betalen voor een diesel die veiliger is dan alle brandstoffen!?
  Dat is pure discriminatie en oplichting!
  Wat het milieu betreft is er ook wat te zeggen qua zgn grotere vervuiling door diesels, oudere diesel vervuilen meer door fijn stof maar de nieuwere generatie is minder vervuilend dan benzine en ja ook dan hybrides….

 6. Een uitgeperste citroen schreef op 

  Hoeveel keer moeten wij voor een diesel CO ² betalen? Welke 3ikel blijft dit verzinnen de geldwolven of zeg ik legale Maffia.
  Het woord crapul is beter op zijn plaats.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Independer blog