Zonder autoverzekering mag je de weg niet op. Je bent namelijk verplicht om een BA-verzekering af te sluiten. Maar met een mini omnium of een full omnium ben je ruimer gedekt. Last van keuzestress? Geen nood, we vertellen jou hoe je de juiste dekking kiest.

Burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering

De overheid verplicht je om een BA-verzekering af te sluiten, zodat je beschermd bent tegen zware kosten. Als je in fout bent voor een auto-ongeluk met een derde partij, dan ben je namelijk verantwoordelijk om de kosten van de tegenpartij te vergoeden. Je eigen materiële schadekosten moet je nog steeds zelf betalen.

Wanneer een BA-verzekering afsluiten?

Een BA-verzekering raden we aan bij auto’s die ouder zijn dan 10 jaar, omdat de waarde al aanzienlijk gedaald is. In het geval van een perte totale overschrijden de kosten van de reparatie, de waarde van je auto. Slechts de restwaarde van je auto wordt aan je uitgekeerd. Bij oudere auto’s is het niet voordelig om hiervoor een duurdere autoverzekering af te sluiten. Gebruik je jouw auto sporadisch? De kans op ongevallen vermindert aanzienlijk als je niet vaak met je auto rijdt. 

Omniumverzekering: mini omnium of full omnium?

Een omniumformule verzekert je tegen eigen materiële schade. Bij een mini omnium zijn er echter enkele voorwaarden aan verbonden. Enkel de schadekosten door: brand, diefstal, glasbreuk, aanrijding met dieren en schade door toedoen van natuurkrachten, worden vergoed. 

Wanneer een full omnium afsluiten?

Een full omnium is raadzaam, wanneer je een nieuwe auto op afbetaling hebt gekocht. Binnen de eerste zes maanden gebeuren de meeste incidenten. Meestal omdat je jouw nieuwe wagen nog niet helemaal gewoon bent. Wordt je auto perte totale verklaard dan zal je jouw afbetaling vaak in één keer moeten terugbetalen. Afhankelijk van het contract wordt tot maximum 36 maanden na aankoop van de wagen, 100% van de aankoopwaarde vergoed. Een full omnium is in ieder geval interessant tot wanneer de afschrijving plaatsvindt. Leg je vaak grote afstanden af? We raden je aan om de eerste vijf jaar een full omniumverzekering af te sluiten.

Wanneer een mini omnium afsluiten? 

Een mini omnium of kleine omnium verzekert je auto tegen bovengenoemde schadeoorzaken. Naarmate je auto ouder wordt, daalt de dagwaarde. Zodra je verzekeraar afschrijving toepast, wordt het interessanter om voor een mini omnium te kiezen. Maak een afweging tussen de meerprijs van een omniumverzekering en de schadekosten die vergoed zullen worden. Uiteindelijk is de keuze voor een omniumverzekering ook heel persoonlijk. Sommige mensen kiezen liever voor veel zekerheid, anderen zijn bereid om de eigen schadekosten zelf te bekostigen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Independer blog