Meer en meer mensen willen de stap zetten naar de aankoop van een elektrische wagen. Dat heeft niet alleen een invloed op je brandstofkost, maar ook op de prijs van je verzekering. Dat komt omdat heel wat verzekeraars een mooie eco-korting aanbieden. Independer.be ging na hoeveel je daarmee kan besparen. 

Elektrische auto’s worden almaar performanter en ook betaalbaarder. Maar er is nog een andere reden waarom je in de toekomst zeker de aanschaf van een elektrische auto kan overwegen: de verzekering is meestal goedkoper. Dat komt omdat bestuurders met een kleine ecologische voetafdruk vaak een korting op hun autoverzekering krijgen. Dat heeft voornamelijk te maken met de uitstoot van CO2, waardoor elektrische auto’s veel milieuvriendelijker zijn.

Zo zit het in elkaar

Nieuwe wagens mogen tegenwoordig maximaal gemiddeld 95 gram CO2 per kilometer uitstoten. Maar de overheid wil die cijfers nog drastisch doen dalen. Tussen 2025 en 2029 met 15 procent, tegen 2030 met maar liefst 37,5 procent. Elektrische auto’s en ook auto’s op waterstof stoten geen CO2 uit bij het rijden. Bij de productie van batterijen komt er wél heel wat CO2 vrij. Maar niettemin scoren elektrische auto’s stukken beter dan gewone wagens met een verbrandingsmotor. Daarom willen ook verzekeraars de aankoop van auto’s zonder CO2-uitstoot aantrekkelijk maken. Dat doen ze door zogenaamde eco-kortingen aan te bieden, die oplopen tot wel 30 procent op de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en soms ook ook op de omniumformules. 

Let op! Niet alleen de CO2-uitstoot van je wagen bepaalt de premie die je moet betalen, ook rijervaring, schadevrije jaren en het vermogen van de auto spelen een rol. Bekijk hier welke elementen een invloed hebben op de prijs van je autoverzekering.

Wat betekent dat voor jouw portemonnee?

Met de prijsvergelijker van Independer vergelijk je de kostprijs van je autoverzekering voor de verschillende versies van een bepaald model of gelijkaardige modellen, van brandstof tot hybride. De besparing die je met een elektrisch model kunt doen is significant, ook al is de aankoopprijs misschien nog een beetje hoger.

Voorbeeld: Zo kan Els veel geld uitsparen

Els is 25, rijdt 20.000 kilometer per jaar en wil graag een nieuwe elektrische wagen (2022) kopen en die full omnium verzekeren. Ze is 25, woont in Boechout en rijdt al 5 jaar ongevalvrij. Ze gebruikt haar auto voor woon-werkverkeer en voor privé-verplaatsingen. Ze vergelijkt een klassieke VW Golf met de gelijkaardige, volledig elektrische VW ID.3, de opvolger van de Golf. Hoeveel kan ze daardoor op haar verzekeringspremie besparen in vergelijken met een auto met verbrandingsmotor?

VW Golf 1.5 TSI Active Opf

• Ingebruikstelling: 2022
•  Catalogusprijs:  32.810 euro
•  Vermogen 96 KW
Prijs full omniumverzekering:  1.833 euro/jaar

Volkswagen ID.3, volledig elektrisch

•  Ingebruikstelling: 2022
•  Catalogusprijs 38.445 euro
•  Vermogen 107 KW
Prijs full omniumverzekering: € 1.374/jaar

Conclusie? Els bespaart dus maar liefst 459 euro per jaar op haar full omnium-verzekering.

Tip van Independer: Elektrische wagens zijn momenteel nog duurder dan brandstofauto’s, al zal dat in de toekomst veranderen. Daarom raadt Independer aan zeker een full omniumverzekering af te sluiten voor ten minste vijf jaar. Die biedt niet alleen dekking voor je burgerlijke aansprakelijkheid, maar dekt ook je eigen materiële schade.

Praat mee5 Reacties op “Wordt je autoverzekering goedkoper als je overschakelt naar een elektrische wagen?”
 1. jacques schreef op 

  ik heb en hybride merzedes A250 E en betaal 410 per kwartaal , met ful omnium. en heb supper bonnus mallus. wat denk je? betaal ik te veel of te weinig , ben verzekerd bij belfius bank.

  1. Serge schreef op 

   De banken zijn zo al duurder met verzekeringen vraag eens prijs aan balwaise of axa dat zijn grote auto verzekerings bedrijven

 2. jean-pierre janssens schreef op 

  Ik heb een bonus malus -2.
  Levenslang ongeacht hoeveel ongevallen ik in fout ook maak…ik rijd op waterstof. 163 pk. Hyundai nexo…Met Onbeperkte km aantal per jaar. Betaal ik 1653 euro. Aan full omnium. +Bestuurdersverzekering+ pechbijstand wereldwijd . Bagageverzekering . En topongeval voor als ik thuis van de trap val of met de fiets of zo..Inclusief alle soorten hospitalisatieongevallen ook . met brommer fiets openbaar vervoer of
  busreizen. vliegtuigreizen… mee inbegrepen…dit met vervangwagen.. en hotel maximum 14 dagen .. + Rechtsbijstand. . 267 euro is sestitueerbaar via de belastingen als particulier.. van deze verzekering… Dikke deal vind ik… Verzekerd bij BNP Paribas…

  1. jean-pierre janssens schreef op 

   Ps vermeldenswaard. Cataloguswaarde 100% de 1e 4 jaar. Bij ongeval. Daarna zakkend met 1%per maand.

 3. Peter schreef op 

  Wat dikwijls vergeten wordt is dat “elektrisch tanken” meestal rechtstreeks voor gevolg heeft dat er een equivalente hoeveelheid aan meer gas gestookt wordt om die extra elektriciteit te produceren. In het slechtste geval importeren we meer elektriciteit die met steenkool opgewekt wordt. Wat denkt u dat dit doet op gebied van uitstoot van broeikasgas CO2?

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Independer blog