Ken jij de inboedelverzekering al? Dat is het deel van je woning- of brandverzekering dat je inboedel verzekert voor mogelijke schade. Maar waarom heb je er absoluut één nodig? En wanneer komt ze tussenbeide? Independer.be adviseert.

In het Vlaams Gewest moeten sinds 2019 zowel de huurder als de verhuurder van een woning die dienst doet als hoofdverblijfplaats hun aansprakelijkheid voor brand en waterschade verzekeren. Dat kan door het afsluiten van de alombekende woningverzekering, in de volksmond nog altijd ‘de brandverzekering’ genoemd. In het Brussels Gewest is het geen verplichting, maar wordt het wel aangeraden. Je bent immers maar best verzekerd tegen mogelijke schade, want onheil kun je nooit voorspellen. Eén onderdeel van het verzekeringspakket is veel minder bekend: de inboedelverzekering. Nogal wat mensen verzekeren hun inboedel te weinig, en dat kan tot grote problemen leiden.

Risico’s inperken met een inboedelverzekering? Via deze vergelijker vind je snel de voordeligste optie

Wat is de inboedelverzekering?

Deze verzekering dekt niet de schade aan het gebouw waarin je woont, maar aan wat erin zit: je inboedel of losse spullen dus. Het gaat dan om zaken die je kan meenemen, dus niet je keuken of bad, die integraal deel uitmaken van de woning. Tot de inboedel behoren bijvoorbeeld je bed, je tv-toestel, computer en alle andere elektrische apparaten, al je meubels, je kleding en soms zelfs je voertuig.

Wanneer kun je er een beroep op doen? En is ze verplicht?

De verzekering dekt je inboedel in geval van schade door onder andere brand, storm, hagel, water en natuurrampen zoals een aardbeving of een overstroming. Een inboedelverzekering is niet wettelijk verplicht voor huurders, in tegenstelling tot een verzekering tegen schade aan het gebouw. Maar toch kun je er beter eentje hebben, want bij schade door brand of water lopen de kosten snel op. Zo kan een lek aan het dak niet alleen je plafond ruïneren, maar ook het hout van de kleerkast die eronder staat.

Waarom is een inboedelverzekering een must?

Het nut van het verzekeren van je inboedel bleek nergens duidelijker dan vorig jaar, toen hevige overstromingen het zuiden van ons land teisterden. Heel wat slachtoffers van de watersnood bleken hun inboedel voor een veel te laag bedrag te hebben verzekerd. Dat leidde tot heel wat discussies met de verzekeringsmaatschappijen, die enkel de verzekerde bedragen terugbetalen. Let er dus goed op dat je niet ‘onderverzekerd’ bent, maar een dekking hebt voor de reële waarde van je inboedel. Lees hier hoe je de waarde van je inboedel juist inschat

Hoeveel vergoedt de inboedelverzekering?

Dat hangt af van de categorie waaronder een bepaald goed valt. Zo vergoeden veel verzekeringsmaatschappijen kledingstukken volgens de werkelijke waarde, dus de nieuwwaarde verminderd met de slijtage. Indien je auto ook inbegrepen is, krijg je meestal de verkoopwaarde, dus het bedrag bij verkoop vóór het schadegeval. Voor andere spullen gaat het om de nieuwwaarde, dus de huidige aankoopprijs. Een inboedelverzekering kost je geen fortuin. Het bedrag hangt af van je persoonlijke woonsituatie, en van de hoogte van je te verzekeren inboedel.

Meteen weten wat je betaalt voor jouw inboedelverzekering? Maak dan een simulatie via independer.be

Lees ook op Independer.be:

Moet ik een extra verzekering aangaan voor mijn zonnepanelen?

Onverzekerd de baan op? Deze grote risico’s neem je

Een gesprongen leiding of beschadigde wasmachine? Deze verzekering komt tussen bij waterschade

Praat meeÉén reactie op “Is je inboedel niet (voldoende) verzekerd? Dit risico loop je”
  1. Daniel J. V. Du Four schreef op 

    Independer.be doet zich in HLN nieuws voor als een onafhankelijke verzekeraar. Door de truc met elk artikel dat er in HLN komt, waarbij élke vraag met één klik door Independer.be zou beantwoord worden, belandt elke ‘klikker’ met naam en adres bekend bij Independer.be, die dan een commerciële actie onderneemt, en zo over duizenden nieuwe klanten beschikt. Een schande ! Daniel Du Four, bankier-verzekeraar-vermogensbeheerder op rust. 08/06/2022.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Independer blog