
Autosleutels kwijt: ben je dan nog verzekerd ?
Je hebt je verslapen, zal te laat op je werk zijn en je bent ook nog eens je autosleutels kwijt. Stress ten top in volle ochtendspits! Dan maar de reservesleutel nemen om snel de deur uit te geraken. Wat als je je autosleutel echt niet meer vindt, of hij is gestolen? Wat moet je doen en wat kost een nieuwe sleutel? Independer.be leg het uit.
Transponder
De sleutels van oudere auto’s hebben meestal geen afstandsbediening. Zo’n sleutel is op ongeveer een kwartiertje bij gemaakt en kost je ongeveer 30 euro. Hiervoor kan je meestal bij een slotenmaker terecht.
Anders is het bij moderne auto’s. Zij hebben een sleutel met transponder, een startonderbreker. De boordcomputer herkent de chip en maakt het mogelijk om de auto te starten. Dit is een extra beveiliging tegen diefstal. De reservesleutel heeft meestal geen transponder en is dan echt als reserve bedoeld, voor wanneer je je normale sleutel kwijt bent.
Aankoopfactuur
Om een sleutel met transponder te laten bijmaken, heb je de code van de sleutel nodig. Die staat vermeld op de aankoopfactuur van je wagen. Als je de factuur niet meer hebt, kan je een duplicaat van de sleutel ook laten maken met je reservesleutel.
Een duplicaat van een sleutel met transponder is een pak duurder. Niet alleen moet de code op de chip in de sleutel worden gezet, hij moet ook ingelezen worden in de boordcomputer om je auto weer feilloos te laten starten. De kost voor het bijmaken en het opnieuw coderen van je autosleutel, verschilt per merk en zelfs per model.
Een voorbeeld:
Voor een VW Golf 1.4 TSI Highline van 2015 kost de vervanging van de sleutel met transponder al gauw zo’n 300 euro. Om de sleutel te laten inlezen in je boordcomputer, het zogenaamde “aanleren” betaal je ongeveer 100 euro bij de dealer.
Ook reservesleutel kwijt?
Ben je niet alleen je originele sleutel kwijt, maar ook je reservesleutel, dan moet je ook het slot van je auto laten vervangen. Het spreekt voor zich dat hieraan een hoger prijskaartje verbonden is. Voor dezelfde wagen uit het vorige voorbeeld moet je voor het slot en de sleutels rekenen op 600 à 700 euro. Met de werkuren voor het vervangen van het slot en het aanleren van de sleutel kom je al gauw op een flinke 1.000 euro. Aan de hand van het chassisnummer van je wagen kan je bij de garage een gedetailleerde offerte opvragen.
Verzekerd?
Het verlies van je autosleutels is niet verzekerd via de autoverzekering. Enkel de diefstal van je sleutels is vaak wel gedekt in een mini en full omniumverzekering. De verzekeraar vergoedt de kosten voor de vervanging van de sleutels en, indien nodig van het slot van je auto, volgens de algemene voorwaarden van je autopolis.
Je auto met sleutels verzekeren tegen diefstal? Vergelijk de verzekeringen hier en kijk hoeveel het jou kost.
Aangifte
De diefstal van je autosleutel moet je aangeven bij de politie, die hiervan een proces verbaal opstelt. Het nummer van het proces verbaal geef je door aan je verzekeraar, wanneer je de schadeaangifte doet. Van zodra de verzekeraar je hiervoor de toestemming geeft, kan je je sleutel laten vervangen.
Autodiefstal
Bij diefstal van je auto zal de verzekeraar je vragen om beide sleutels, de originele én de reservesleutel aan hem te bezorgen. Vervang je autosleutel dus onmiddellijk als je hem kwijt bent of hij is gestolen. Als je maar één sleutel meer hebt en je wagen wordt gestolen, dan zal je verzekeraar de schadevergoeding voor de diefstal van je auto niet uitbetalen.
Jezelf beschermen tegen autodiefstal? Ontdek hier via welke verzekering je het beste en goedkoopste gedekt bent.
Lees ook op Independer :