Van zodra je auto vier jaar oud is, moet deze gekeurd worden. Voor veel mensen een moment van stress. Vanaf 1 oktober 2021 wordt het er niet makkelijker op, je kan een “rode kaart” krijgen voor mankementen die voordien slechts zorgden voor een “opmerking”.

Wat wordt er strenger?

Voor alles wat te maken heeft met verlichting, zal vanaf 1 oktober strenger gekeurd worden. Kleine mankementen die voordien enkel een opmerking opleverden, kunnen nu zorgen voor een “rode kaart”.

Concreet gaat het om de volgende vijf punten:

  • De verlichting van de nummerplaat achteraan moet juist geplaatst zijn
  • De richtingaanwijzers moeten alle vier werken
  • Alle lichten moeten werken: de dagrijlichten, het achterlicht, stoplicht, eventueel het derde stoplicht en ook de achteruitrijlichten, mistlichten, reflectoren en zijmarkeringslichten.
  • Op het dashboard bevinden zich verklikkerlichtjes die aangeven dat je met de grootlichten, de mistlichten of de richtingaanwijzers rijdt. Deze verklikkerlichtjes moeten werken.
  • De schakeling van de belangrijkste lichten op de auto moet werken.

Verplichte documenten

Niet alleen de technische staat van je auto zal worden nagekeken door een controleur, je moet ook de wettelijk verplichte boorddocumenten kunnen voorleggen. Dat zijn het gelijkvormigheidsattest, het inschrijvingsbewijs, het verzekeringsbewijs en het meest recente keuringsbewijs van je auto. Neem ook de email met de bevestiging van je afspraak mee naar de autokeuring. Vergeet ook niet om de verplichte veiligheidsaccessoires na te kijken, de brandblusser mag niet vervallen zijn. De verbanddoos, gevarendriehoek en fluorescerend vestje moeten ook in de wagen aanwezig zijn.

Garage

Je kan ervoor kiezen om je auto helemaal zelf in orde te maken voor de keuring, maar soms is het aangewezen om je auto door een erkende dealer te laten voorbereiden op de autocontrole. Hij kan bijvoorbeeld de lichten perfect afstellen volgens de normen van de keuring, iets wat je zelf heel moeilijk kan. Vaak heeft een erkende dealer een speciaal tarief om alle mogelijke aspecten die belangrijk zijn voor de autokeuring na te kijken. Zo kan je bij bijvoorbeeld Renault, je auto laten checken voor een bedrag van 30 euro. Je auto wordt dan op 30 punten gecontroleerd mét de garantie dat je auto door de keuring raakt. Wordt je auto toch afgekeurd, dan moet je uiteraard de nodige herstelling laten uitvoeren. De kosten voor de herkeuring worden dan door Renault betaald. Voor de herkeuring krijg je maximum twee weken de tijd.

Lees ook

De aankoop van je eerste wagen: hoe maak je de juiste keuze?

Kan een online makelaar dezelfde service bieden als een fysieke makelaar?

De Car-Pass

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Independer blog