Wat dekt de diefstalverzekering?
Je kan aan je huurdersverzekering een aanvullende diefstalverzekering koppelen. Deze verzekering vergoedt de schade die aan je woning is toegebracht bij een (poging tot) inbraak en je inboedel die gestolen werd, of beschadigd is als gevolg van de (poging tot) inbraak.
Wanneer Efrim thuis komt na zijn werk, is het hele huis overhoop gehaald. De achterdeur werd geforceerd en is helemaal stuk. De dieven hebben ook een aantal waardevolle spullen van Efrim meegenomen. Eenmaal bekomen van de schrik, belt hij de politie om een proces verbaal te komen opmaken. Dat heeft hij nodig voor de aangifte van de schade bij zijn verzekeraar. Toen Efrim zijn huurdersaansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten, heeft hij ook zijn inboedel verzekerd en een aanvullende diefstalverzekering genomen. De schade aan de achterdeur en de gestolen spullen worden, na aftrek van een eventuele franchise, door de verzekeraar vergoed.
Wat moet je doen na een inbraak in je woning?
Om je schadeclaim bij de verzekeraar in te dienen, is het belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt. Omdat een inbraak in je woning meestal voor behoorlijk wat stress zorgt, zetten we op een rijtje wat je niet mag vergeten.
- Bel de politie: Wanneer er in je woning is ingebroken, of er is een poging tot inbraak geweest, dan is het voor de aangifte in je diefstalverzekering belangrijk dat dit officieel wordt vastgesteld. De politie zal de nodige vaststellingen komen doen en hiervan een proces verbaal opmaken. Het PV-nummer moet je bij de aangifte vermelden.
- Start niet onmiddellijk met opruimen: Als inbrekers je woning overhoop hebben gehaald, wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk alles weer aan kant hebben. Begin echter niet dadelijk met opruimen want zo verwijder je mogelijk een aantal aanwijzingen of sporen. Maak foto’s van de toestand van je woning, zoals je ze hebt aangetroffen. Dit is ook nuttig om de schade aan je verzekeraar aan te tonen. Voetsporen of vuile vingers op je kasten? Maak ze pas schoon nadat de politie is langs geweest. Mogelijk zijn ze noodzakelijk voor hun strafdossier.
- Doe aangifte bij je verzekeraar: In de aangifte vermeld je het PV-nummer en voeg je ook best de foto’s van de schade toe. Maak ook een lijst van de spullen die verdwenen zijn. Een zo volledig mogelijke aangifte zorgt er doorgaans voor dat je snel vergoed wordt.
Tips om het risico op een inbraak te verkleinen
Vaak kan je, met een aantal kleine ingrepen, het risico op een inbraak sterk verkleinen. We zetten er een aantal op een rijtje:
- Het lijkt voor de hand liggend, maar sluit alle ramen en deuren goed af wanneer je van huis gaat. Een raam dat open staat, ook al is het op een bovenverdieping, is een uitnodiging voor inbrekers. Als inbrekers via een openstaand raam je woning binnendringen, zijn er geen braaksporen en zal je verzekeraar niet tussenkomen in de schade.
- Plaats een extra slot op je ramen en deuren, ook aan de achterzijde van je woning en op de verdiepingen. Hoe meer moeite een inbreker moet doen om je woning binnen te raken, hoe groter de kans dat hij niet voor jouw woning kiest.
- Vermijd dat je huis er onbewoond uitziet. Vraag aan je buren om regelmatig de brievenbus leeg te maken als je bijvoorbeeld met vakantie bent. Zet geen berichten op je sociale media dat je gaat genieten van een welverdiende vakantie. Dieven zitten ook op Facebook!
- Maak gebruik van slimme schakelaars. Deze kan je programmeren om de verlichting in je woning op een bepaald uur te laten inschakelen, bijvoorbeeld bij zonsondergang. Dit is niet alleen handig als je met vakantie bent, ook in de winter wanneer het snel donker wordt, is dat van belang. In de wintermaanden zijn inbrekers vaak op pad wanneer het begint te schemeren. Als je dan nog niet thuis bent van je werk, is een donkere woning een sein voor de inbreker dat hij vrij spel heeft.