Waarom kiezen voor een rechtsbijstandverzekering?

Deze aanvullende verzekering vergoedt de administratieve en gerechtskosten van een conflict dat voortvloeit uit een schade in je huurdersaansprakelijkheidsverzekering. De rechtsbijstandverzekeraar informeert je over je rechten, ongeacht wie verantwoordelijk is voor de schade. Ook wanneer je bijvoorbeeld niet akkoord bent met het bedrag van de schade dat bepaald is door de expert van de verzekeraar, kan je beroep doen op je rechtsbijstandverzekering. Deze vergoedt dan (een deel van) de kosten van de tegenexpertise. Een rechtsbijstandsverzekering nemen als aanvulling op je brandverzekering, kan je dus heel wat kopzorgen besparen. 

Je huurt een rijwoning en een paar weken na je verhuis starten je buren een uitgebreide verbouwing van hun woning. Dat veroorzaakt niet alleen behoorlijk wat lawaai, je merkt na een tijdje een grote vochtplek in de muur van je woonkamer. Je meldt dit aan de buren omdat je vermoedt dat de vochtplek het gevolg is van een leiding die gesprongen is tijdens de verbouwingen. Je geeft de schade aan je brandverzekeraar aan en legt uit wat er gebeurd is. De buren betwisten echter dat het vocht in jouw muur het gevolg is van de gesprongen leiding in hun woning. Gelukkig heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten samen met je huurdersaansprakelijkheidsverzekering. Je kan de rechtsbijstandverzekering nu inschakelen om je bij te staan in de discussie met de buren. 

Een conflict? Rechtsbijstand staat in voor de gerechtskosten

Komt het tot een conflict met de tegenpartij? Je rechtsbijstandverzekeraar zal in eerste instantie proberen tot een minnelijke schikking te komen. Volgt er toch een gerechtelijke procedure? Dan verdedigt je rechtsbijstandverzekeraar je rechten en regelt alle administratieve en juridische beslommeringen. Ook vergoedt hij (een deel van) de procedurekosten en de erelonen van advocaten en experten. Mocht je de zaak verliezen, dan vergoedt de verzekeraar de kosten van rechtspleging van de tegenpartij. De rechtsplegingsvergoeding is een forfaitaire tussenkomst in de kosten en erelonen van de advocaat van de partij die gelijk heeft gekregen in de rechtbank. 

Wat wordt niet vergoed?

  • De schade aan de woning of de inboedel wordt niet vergoed door de rechtsbijstandverzekeraar. Hiervoor doe je beroep op je brandverzekering. 
  • Meestal is er geen franchise bepaald in de polis. Vaak kan je wel pas beroep doen op de rechtsbijstand vanaf een bepaald bedrag. Dat noemt men de interventiedrempel. 
  • Voor advocaatkosten is er meestal een maximumbedrag voor tussenkomst bepaald. Kijk dus in de algemene voorwaarden van je brandpolis goed na tot welk bedrag de verzekeraar tussenkomt.