Wat betekent vrijstelling?

De vrijstelling of franchise is het bedrag dat je zelf moet betalen bij schade. De vrijstelling wordt in mindering gebracht van de schadevergoeding die door de verzekeraar wordt uitbetaald. 

De vrijstelling van de brandverzekering wordt gekoppeld aan de ABEX-index. Deze index volgt de evolutie van de prijzen in de bouwsector.

Welke soorten vrijstellingen zijn er?

Vaste vrijstelling

Een vaste vrijstelling is een bedrag dat werd bepaald bij het afsluiten van je verzekeringscontract en niet wijzigt. Meestal wordt dezel geïndexeerd.

Voorbeeld: 

In je brandpolis is een franchise van 250 euro vermeld. Door een lek in het dak heb je waterschade in je slaapkamer. De herstelling van de schade zal 1.000 euro kosten. De verzekeraar betaalt je een schadevergoeding uit van 750 euro (1.000 euro - 250 euro vrijstelling).

Percentage 

De vrijstelling wordt bepaald aan de hand van een percentage van het schadebedrag.

Voorbeeld: 

Adil heeft een brandverzekering afgesloten met een vrijstelling van 10%. Door een defecte frietketel ontstaat er brand in de woning. De herstellingskosten lopen op tot 5.000 euro. Zijn verzekeraar betaalt hem 4.500 euro uit (5.000 - 500 (10%) = 4.500). Adil betaalt 500 euro uit eigen zak.

Engelse vrijstelling 

De verzekeraar betaalt het volledige schadebedrag uit als dit hoger is dan het bedrag van de Engelse vrijstelling.

Voorbeelden: 

1. Door een stroompanne is de diepvriezer van Linda volledig ontdooid en de inhoud verloren. Haar brandverzekering voorziet een Engelse vrijstelling van 1.000 euro. De schade wordt geschat op 300 euro. De verzekeraar betaalt niets uit omdat dit bedrag kleiner is dan de vrijstelling.

2. Een zware storm heeft het dak van de woning van Vincenzo beschadigd. In zijn brandpolis staat een Engelse vrijstelling van 2.500 euro vermeld. De herstelling van het dak zal 10.000 euro kosten. Zijn verzekeraar betaalt hem 10.000 euro uit omdat de schade groter is dan de vrijstelling.

Geen vrijstelling 

Het is mogelijk om een brandverzekering af te sluiten zonder vrijstelling, maar dat is eerder uitzonderlijk. 

De vrijstelling bepaalt de prijs van je brandverzekering: hoe hoger de vrijstelling, hoe lager de premie.