Hoe krijg ik toegang tot het internet?

Wat heb je nodig om gebruik te kunnen maken van het internet? Een internetaansluiting is onmisbaar om te surfen op het internet. Er zijn vier type internetaansluitingen:

  • Glasvezel
  • Adsl (via klassieke vast telefoonaansluiting)
  • Kabel internet
  • Satelliet

Naast een internetaansluiting heb je ook een modem en een router nodig. De modem is nodig om zowel ingaande als uitgaande signalen te kunnen vertalen. Een router die verdeelt het internet over verschillende toestellen via ethernet kabels en meestal ook draadloos via WIFI. 

Hoe internet aansluiten? 

Eén van de bovenstaande internetaansluiting moet aanwezig zijn om internet in huis aan te kunnen sluiten. Je provider regelt de nodige installatie van één van de technische opties. In sommige gevallen is dit gratis inbegrepen bij je abonnement.

Hoe internet versterken?

De snelheid van je internet testen hoe doe je dat? Meet de download- en uploadsnelheid met de Speedtest van Telenet bijvoorbeeld. Ben je hier niet tevreden over? Er bestaan een aantal mogelijkheden om je internet te versterken. Een sterke draadloze verbinding verkrijg je door je router op een centrale plek in het huis te installeren. Lees hier hoe je jouw WIFI boost.

Welke internet provider is de beste?

Bij Independer vergelijken we op onafhankelijke wijze een aanbod aan telecomaanbieders, zodat je op basis van jouw wensen een internetabonnement vindt, dat bij je past. Welke formule is voor jou de beste? Je kan verschillende snelheden kiezen. Hoe sneller je internet, hoe duurder het abonnement. Welke snelheid je nodig hebt, hangt af van jouw verbruik. Gebruik je internet vooral om mails te lezen en nieuwssites te bezoeken, dan is een beperkte snelheid voldoende. Als je regelmatig series of films online bekijkt dan bevelen we een hogere snelheid aan.

Veelgestelde vragen

n principe kan je pas 6 maanden na het afsluiten van je internetabonnement gratis opzeggen. In de praktijk laten alle operatoren deze minimumtermijn vallen en kan je kosteloos overstappen. Hou er wel rekening mee dat als er een smartphone in het pakket zit die nog niet afbetaald is, de operator deze zal aanrekenen.

Een verhuis is het geschikte moment om internetproviders te vergelijken. Zes maanden na het afsluiten van je internetabonnement kan je het zonder boete opnieuw opzeggen. Eenmaal de termijn voorbij is kan je dus zonder probleem overstappen.

Je hebt een smart tv nodig om internet te kunnen gebruiken op je televisie. Sommige toestellen zijn uitgerust met WIFI, andere toestellen hebben een LAN-aansluiting waar je een internetkabel kan op aansluiten.

Onbeperkt internet betekent dat je onbeperkt data kan downloaden via wifi of via je vaste internetverbinding. De meeste internetproviders hebben echter een “fair usage policy” om misbruik te voorkomen. Dit houdt in dat je interheidsnelheid beperkt wordt nadat je een bepaald aantal data hebt gedownload.