Wat betekent ADSL?

ADSL is de afkorting van Asymmetric Digital Subscriber Line. ADSL, ook bekend als Asymmetric Digital Subscriber Loop, is een technologie die snelle datacommunicatie over een telefoonlijn van koperdraad toelaat. De gegevens worden via ADSL zeer snel getransporteerd, veel sneller dan bij een analoge modem. De ADSL-technologie wordt ook wel eens breedbandtechnologie genoemd.

Hoe is ADSL ontstaan?

Eind 20ste eeuw hadden veel Belgische gezinnen toegang tot het internet door in te bellen met een analoge of ISDN-modem. De opkomst van de breedbandtechnologie zorgde voor sneller internet door hetzelfde paar koperdraden te gebruiken dat ook voor analoge telefonie bestond. Door componenten toe te voegen die de breedbandverbinding tot stand kon brengen, kon het bestaande netwerk van koperkabels behouden blijven. Resultaat was een snellere datacommunicatie.

Hoe werkt ADSL?

De centrale van de provider is, via een netwerk van koperkabels, verbonden met je modem thuis. Naast een modem heb je ook een splitter en een telefoonlijn nodig. De splitter houdt de twee banden uit elkaar: één voor de telefoongesprekken en één voor de internetverbinding. De snelheid waarmee je gegevens ontvangt, de downstream, is hoger dan de snelheid waarmee je gegevens verstuurt, de upstream. Dit verklaart meteen ook de “A” in “Asymmetric”.

De voor- en nadelen van ADSL

De ADSL-technologie heeft heel veel voordelen:

  • De technologie laat meerdere diensten toe: telefoon, internet, video on demand enz. 
  • De breedbandtechnologie zorgt ervoor dat je sneller en grotere bestanden kan downloaden.
  • Je kan meerdere computers met dezelfde ADSL-lijn verbinden. 
  • Het ADSL-netwerk in België is heel uitgebreid. 
  • De installatie is heel eenvoudig. Meestal bezorgt en installeert de provider alle apparatuur. ​

De technologie heeft slechts één nadeel:

  • Woon je ver van de centrale, dan is het signaal minder sterk. ​