Een modem: wat is dat?

Het woord “modem” is een samentrekking van modulater en demodulator. Een modem zorgt ervoor dat je toegang hebt tot het internet.

Hoe werkt een modem?

Een modem moet je zien als een vertaler. Hij ontvangt signalen van je internetprovider en vertaalt ze in een internetverbinding die de router kan gebruiken om signalen uit te sturen. De modem is dus eigenlijk de toegangspoort tot het web.

Soorten modems

Er bestaan drie soorten modems: kabelmodems, ADSL-modems en glasvezelmodems.

  • Kabelmodem: vormt de verbinding tussen je computer en de kabel. 
  • ADSL-modem: verbindt je computer met de telefoonlijn. Om de verschillende frequenties uit elkaar te halen, wordt ook een splitter ingezet. 
  • Glasvezelmodem: zet de lichtsignalen van de glasvezelkabel om in een bruikbaar internetsignaal. ​

Kopen of huren?

Als je een internetabonnement afsluit, is de modem meestal in het pakket inbegrepen. De provider geeft een overzicht van de producten die hij in het pakket aanbiedt. Meestal staat de modem bij de aansluitkosten vermeld. Je koopt dan de modem, mogelijk met een korting, als de provider op dat moment een promo aanbiedt. Meestal moet je dan wel het contract gedurende een bepaalde periode behouden. Vertrek je vroeger, dan zal je de restwaarde van de koopsom van de modem als verbrekingsvergoeding moeten betalen. Bij sommige providers kan je de modem huren. Het huurbedrag is dan afzonderlijk vermeld in het prijsoverzicht van je pakket.