Wat doet een router?

Een router is een onderdeel van een computernetwerk. Hij scheidt netwerken en leidt dataverkeer tussen computers binnen en buiten het eigen netwerk in goede banen. De router is als het ware een doorgeefluik die data vanaf je PC verzendt en op je PC ontvangt.

Voorbeeld: 

Je verstuurt een e-mail naar een vriend aan de andere kant van de wereld. Van zodra je op de knop “verzenden” klikt, verstuurt je PC de mail naar je router. Deze ontdekt dat de mail is bestemd voor een computer buiten je eigen netwerk. De router stuurt de mail het internet op en even later ontvangt je vriend de mail op zijn computer.

Beveiliging

Een router zorgt ook voor de beveiliging van je thuisnetwerk. Hij zal data van het internet blokkeren, indien je PC niet om deze data gevraagd heeft. Data van buiten je thuisnetwerk zullen dus alleen maar worden toegelaten wanneer een PC van je eigen thuisnetwerk erom gevraagd heeft. Op die manier kan een wildvreemde niet zomaar toegang krijgen tot je PC.

Verschil tussen een modem en een router

Een modem vertaalt binnenkomende internetsignalen zodat al jouw toestellen het signaal kunnen ontvangen en begrijpen. Een router sluit je aan op de modem om de signalen te verdelen over jouw verschillende apparaten. 

Je kan ook je PC rechtstreeks op de modem aansluiten. Dan heb je enkel internet op die ene computer. Om meerdere apparaten op het internet aan te sluiten, heb je dus een router nodig om de signalen te verdelen over de verschillende toestellen.

Twee in één

Tegenwoordig voorzien veel internetproviders een modem-router. Dat is een modem met een ingebouwde router. Handig, je moet dus maar één toestel installeren. Je bespaart ruimte en hebt minder stekkers nodig. 

Zorg er wel voor dat de modem-router altijd in de buurt staat van het hoofdaansluitpunt, de plek waar het internet je woning binnenkomt. Meestal bevindt het aansluitpunt zich in de buurt van de meterkast. Maar vaak is dat niet het meest centrale punt in je huis, waardoor het draadloos internetbereik niet altijd optimaal is. Je kan dat oplossen door een extra router te voorzien, maar nog beter is om verschillende wifi-punten in je huis te hebben. Een wifi-punt geeft toegang tot het internet. Ideaal is een wifi-punt op elke verdieping van je huis. Je kan die dan verbinden met de modem en zo het internetbereik in elke kamer van je huis optimaliseren.