Hoe werkt een mobiele telefoon/GSM?

Een vaste telefoon is verbonden met kabels die door de grond gaan. Bij een mobiele telefoon gaan er signalen, oftewel radiogolven, door de lucht. De radiogolven moeten kilometers afleggen om een verbinding te maken. 

Radiogolven

In Europa werkt een mobiele telefoon via het GSM-netwerk. GSM is de afkorting van “Global System for Mobile communication”. Als je belt, gaan de radiogolven razendsnel naar een zendmast, het basisstation genoemd. Hier wordt het radiosignaal opgevangen en doorgestuurd via telefoonkabels in de grond naar de centrale computer.

Signaal

De centrale computer stuurt de binnenkomende lijnen door naar degene die je wilt bellen. Door standaard af en toe een signaal uit te sturen, kan de computer de mobiele telefoon lokaliseren. Het dichtstbijzijnde basisstation vangt het signaal op en geeft het door aan het Home Location Register. Hierin worden alle gegevens opgeslagen, zoals je positie, je abonnement, enz .

Lang traject

Als je iemand belt, moet het signaal dus eerst naar de dichtstbijzijnde zendmast, dan naar de centrale computer en HLR om opnieuw via het basisstation naar de ontvanger te gaan. Een lang traject, maar razendsnel!

Welke mobiele provider is de beste?

Bij Independer vergelijken we op onafhankelijke wijze een aanbod aan telecomaanbieders. Welke mobiele provider voor jou de beste is, hangt af van je voorkeuren en je dagelijks gsm gebruik. Je hebt de keuze tussen verschillende abonnementen met elk hun eigen focus: mobiel internet, sms’en, bellen enz.

Voorbeeld:

Jan is een fanatieke instagrammer die elke seconde van de dag up to date wil zijn met zijn omgeving. Dagelijks uploadt Jan afbeeldingen om zijn eigen Instagram te onderhouden. Jans keuze voor een abonnement met minimum 8Gb mobiel internet en onbeperkte belminuten, is voor hem de beste optie.

Veelgestelde vragen

5G, de opvolger van 4G, is een nieuwe, verbeterde versie van mobiel internet. Dankzij 5G heb je in de toekomst buitenshuis internet dat minstens net zo snel en betrouwbaar is als je wifi verbinding thuis. Mogelijk hebben we begin 2022 ook in België 5G. Je hebt daarvoor dan wel een toestel én een abonnement met 5G ondersteuning nodig.

Vanaf zes maanden na het begin van het contract, kan je op elk moment naar een andere provider overstappen. Dankzij de telecom-wet van 2012 en de Easy Switch-procedure moet je dan geen verbrekingsvergoeding meer betalen. Het Easy Switch ID is de unieke identificatiecode waardoor jouw huidige operator weet welke dienst(en) hij precies moet stopzetten. De Easy switch code staat altijd op je factuur. Wil je overstappen vóór de eerste zes maanden verstreken zijn, dan moet je mogelijk wel een vergoeding betalen, maar nooit méér dan het resterende abonnementsgeld. Heb je samen met je gsm abonnement een smartphone aangekocht bij de provider, dan zal je wel de restwaarde van het toestel moeten betalen.