Hoe kan ik genieten van analoge/digitale televisie?

Wat is analoge tv?

Bij analoge TV ontvangt je televisie een lineair signaal. Hierdoor gaan er heel wat gegeven verloren vooraleer de beelden op je scherm verschijnen. . De kwaliteit is dus beduidend lager dan bij digitale televisie en het aantal kanalen is veelal beperkt.

Hoe lang blijft analoge TV nog bestaan?

In 2019 kondigde Telenet aan om met analoge televisie te stoppen.Door de coronacrisis werd dit even on hold gezet maar tegen eind 2021 stopt analoge TV definitief. De stopzetting van het analoge signaal moet ruimte vrijmaken op de kabel voor het steeds toenemende internetverbruik.

Heb je momenteel nog analoge TV? Dan heb je 3 opties.s je televisie minder dan 10 jaar oud dan beschikt die waarschijnlijk over een DVB-C-tuner. In dat geval hoef je enkel je zendernummering aan te passen. Heeft je tv geen DVB-C-tuner, kies dan voor een decoder, deze kan je huren of kopen. Als laatste optie kan je een nieuwe televisie aanschaffen.

Wat is digitale TV?

Digitale tv is de ‘nieuwe’ vorm van televisiekijken. Het digitale signaal staat toe dat er meer gegevens kunnen worden doorgestuurd waardoor de beeldkwaliteit een pak hoger ligt en het zenderaanbod uitgebreider is. Daarnaast kan je ook gebruik maken van een digitale programmagids en heb je vaak de mogelijkheid om programma’s op te nemen of uitgesteld te kijken.

Je kan digitale tv via kabelaansluiting bekijken. In dit geval heb je twee voedingen nodig: enerzijds een coaxkabel en anderzijds een utp netwerkkabel of wificonnectie. Je kan er ook voor kiezen om digitale tv te kijken via sateliet.In dit geval heb je een satelietschotel nodig. Daarnaast kan je je tv ook aansluiten op de vaste telefoonlijn, dan heb je enkel een utp netwerkkabel nodig van je modem naar je decoder.

Welke TV aanbieder is de beste?

Bij Independer vergelijken we op onafhankelijke wijze een aanbod aan telecomaanbieders, zodat je op basis van jouw wensen een goed TV-abonnement vindt. Maar welk abonnement is het beste? Ontdek en vergelijk het via onze simulatie.

Veelgestelde vragen

Je hebt een smart tv nodig om internet te kunnen gebruiken op je televisie. Sommige toestellen zijn uitgerust met WIFI, andere toestellen hebben een LAN-aansluiting waar je een internetkabel kan op aansluiten. 

Als je televisie geen ingebouwde internetontvanger heeft, kan je gebruik maken van een WiFi USB-stick of een smart tv stick.

Momenteel is dit voor Vlaanderen en Brussel niet mogelijk. Via Independer biedt enkel operator VOO dit aan in Wallonië.

Sommige producten hebben een gelimiteerd zenderaanbod. Dan zitten er slechts een beperkt aantal zenders in het pakket, vaak gaat dit om een 30 à 40-tal zenders. Producten met een ongelimiteerd aanbod bevatten eerder 70 à 80 zenders.