Hoe werkt een vaste lijn?

Via een kabel of radioverbinding wordt een signaal naar een telefooncentrale gestuurd, die op zijn beurt het toestel van de gebelde persoon bereikt. De telefoon van de ontvanger geeft een signaal, waardoor in de telefooncentrale een verbinding tot stand komt. Als de ontvanger de oproep beantwoordt kunnen beide partijen met elkaar spreken.

Types vaste lijnen

Niet iedereen heeft dezelfde telefoonaansluiting. We kennen 4 types aansluitingen: analoog, bellen via ADSL, ISDN en VoIP. De gesprekskwaliteit en capaciteit van gesprekken die je tegelijkertijd kan voeren hangt af van het soort aansluiting. We leggen je hieronder het verschil uit.

​Analoog bellen

De oudste manier van bellen is via de analoge lijn, maar dit is tegelijkertijd ook de meest betrouwbare manier van bellen. Het nadeel is dat je slechts 1 telefoonnummer per aansluiting kan koppelen maar daar tegenover staat dat je altijd kan bellen, ook als de stroom is uitgevallen!

ADSL

ADSL is een vorm van analoog bellen waarbij je telefoonlijn wordt gesplitst in een telefoonlijn en een internetverbinding. Hierdoor kan je tegelijkertijd bellen en surfen op het internet. Het nadeel van ADSL is dat je slechts 1 telefoonnummer per aansluiting kan koppelen.

​ISDN

Net zoals bij ADSL kan je bij ISDN tegelijkertijd bellen en surfen op het internet. Het verschil is dat ISDN 2 telefoonlijnen heeft, waar je meerdere telefoonnummers aan kan koppelen. ISDN is vrij duur in gebruik en werd hierdoor niet meer vaak gebruikt, daarom beslisten de operatoren om dit in de toekomst niet meer aan te bieden.

​VoIP

VoIP staat voor Voice over IP, dit is bellen via internet. Het grote voordeel is dat deze vorm van bellen de beste gesprekskwaliteit heeft. Het nadeel aan VoIP is dat het storingsgevoeliger is aangezien de apparatuur elektrisch is.

Veelgestelde vragen:

Bij de meeste aanbieders kan je niet afzonderlijk kiezen voor vaste telefoon, maar is dit automatisch inbegrepen in een pack waar je vaste lijn combineert met internet, televisie en/of mobiel bellen. Het is vaak goedkoper om een globaal abonnement af te sluiten, in plaats van afzonderlijke abonnementen voor vaste lijn, internet, digitale tv en/of gsm.